Ontspanning en vermaak

Ds. C. Oorschot / Geen reacties

30-12-2020, 08:05

Vraag

Wat is het verschil tussen ontspanning en vermaak? Bijvoorbeeld met het kijken naar de televisie.


Antwoord

Voor de beantwoording van deze vraag heb ik de grote Van Dale geraadpleegd, waarin staat dat ontspannen is: door afleiding tot rust komen en voor ontspanning geeft zij o.a. het woord recreatie weer. Recreatie is letterlijk herschepping.

Vermaak omschrijft Van Dale met: amusement, genoegen, plezier hebben. Het verschil tussen die twee is m.i. duidelijk: door het eerste word je gebouwd  terwijl het tweede in het kortst gezegd ‘lol’ is. Zonder aan sommige programma’s waarmee de tv ons vergast afbreuk te doen, vraag ik me af of je door tv-kijken herschapen wordt. Zo je hierin je vermaak stelt en de Bijbel gesloten houdt, heb je een arm leven en zoek je m.i. je ontspanning op een verkeerde plaats.

Met vriendelijke groet,
Ds. C. Oorschot

Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. Oorschot

  • Geboortedatum:
    25-08-1933
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Stellendam
  • Status:
    Inactief
47 artikelen
Ds. C. Oorschot

Bijzonderheden:

Ds. Oorschot is op 17 april 2021 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

In het OT staan veel 'geboden'. Veel regels ook waar we nu anders mee omgaan. Zo eten we nu gerust bloedworst (1). Er staat ook zoiets als dat je niet moet gaan zitten op een stoel waarop een vrouw ha...
Geen reacties
29-12-2014
Ik heb een vraag m.b.t. de liefde van God. Wat is het bewijs dat God van mij houdt? Gaf Hij Zijn Zoon niet om Zelf aan Zijn eer te komen? Maakt Hij ons niet Zijn kinderen zodat we Hem zouden verheerli...
11 reacties
29-12-2010
Mag je meningen hebben over verschillende dominees? Zelf hebben wij twee predikanten van wie ik er één fijner vindt. Dat zal in meer gemeenten zijn toch?
Geen reacties
29-12-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering