Geen Sinterklaas

Redactie Refoweb / Geen reacties

29-11-2018, 13:07

Vraag

Vandaag zat ik in de bibliotheek aan een grote tafel waar ook een moeder met twee kinderen zat, een jongetje die zelfstandig in een boekje las en een meisje dat voorgelezen werd door haar moeder. Ik vroeg spontaan: En? Sinterklaas ook gezien?” “Nee”, zei de moeder, “wij vieren geen Sinterklaas.” Hoezo?, vroeg ik. “Wij zijn leden van de Nazareense kerk en wij vieren geen Sinterklaas, wel Loofhuttenfeest”, en ze noemde nog wat gedenkdagen. Duidelijk Joodse feestdagen. En nu komt het: ze vertelde dat de eerste leden ergens ten noorden van Zuid-Afrika waren gekomen richting het Midden-Oosten. Hierover kan ik niets vinden op internet. Is daar meer over te zeggen, ik vind het zo'n ongelooflijk verhaal.


Antwoord

Dat is het ook. De Nazareense kerk bestaat niet, voor zover ons bekend. Wel de Kerk van de Nazarener, maar die vindt zijn oorsprong in de VS en zij vieren geen joodse feestdagen.

Vermoedelijk gaat het hier om een van de zestig Messiaanse huisgemeenten in ons land. Afhankelijk van wat hun leider ze heeft wijsgemaakt, vertellen ze de meest wonderlijk verhalen over hun herkomst. Vaak zijn ze zogenaamd nakomelingen van de een of andere joodse stam en mede daarom hanteren ze allerlei joodse rituelen en feesten. Ook dat verschilt per gemeente. Het enige dat hen bindt is dat ze allen beweren de enige ware Messiaanse gemeente te zijn en hun onderlinge strijd en afgunst.

Overigens is het Sinterklaasfeest ook in reformatorische kringen lange tijd omstreden geweest en soms nog. Daarom wordt er geen Sinterklaasfeest gevierd, maar pakjesavond gehouden. Lees ook de artikelen in het archief over dit thema.

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2358 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een meisje van 16 jaar en vind het gedrag van jongens vaak lastig te doorgronden. Ik vond een jongen uit mijn klas van vorig jaar leuk. Hij keek ook altijd naar mij. Zorgde vaak bij mij in de b...
1 reactie
29-11-2021
Als je net zwanger bent, kan het dan kwaad om de herhaalspuit tegen hepatitis B te halen?
Geen reacties
29-11-2008
Door een fout van mijn kant stapte ik in een relatie die ikzelf eigenlijk geen schijn van kans gaf, ik was ook niet verliefd op deze jongen. Ruim twee jaar heb ik inmiddels verkering met mijn vriend. ...
Geen reacties
29-11-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering