De Heere Jezus 2 nachten in het graf (2)

Ds. M.F. van Binnendijk / Geen reacties

03-05-2006, 00:00

Vraag

Ik heb een vraag gesteld over de drie dagen en nachten die de Heere Jezus in het graf zou hebben gelegen. Nu begrijp ik het antwoord alleen niet goed. Graag wat meer toelichting op het volgende fragment uit het antwoord: “...echter staat bij Mattheüs deze tekst in de context van het Joods collectivum. Nog afgezien van het feit dat we vanuit het Jodendom niet spreken van etmalen, maar van dag- (en nacht-)delen...”.


Antwoord

Bij ons (in het westen) begint de dag om 24.00 uur 's nachts tot de volgende middernacht. In Israël begint de 'volgende dag' wanneer de avond valt en de zon ondergaat.
 
Met collectivum bedoel ik dat we naar de betekenis van Mattheüs (die als Jood aan Joden schrijft, die Joodse gebruiken ~ oals een tijdsaanduiding~ zeker begrijpen, en dit vanuit het Oude Testament weten uit te leggen) hier de relatie leggen met de geschiedenis van Jona in de grote vis. Dus niet 3 x 24 uur.
 
Ds. M. F. van Binnendijk

Lees meer artikelen over:

Pasen
Dit artikel is beantwoord door

Ds. M.F. van Binnendijk

  • Geboortedatum:
    30-11-1963
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Stadskanaal
  • Status:
    Actief
170 artikelen
Ds. M.F. van Binnendijk

Bijzonderheden:

Lees ook: het weblog 'Dominee in de bajes'


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Er worden bij ons regelmatig verkopingen gehouden t.b.v. de zending in en rond de kerk. Ik moest denken aan de tempelreiniging toen de Heere Jezus de tafels van de geldwisselaars omkeerde. Is dat nu a...
3 reacties
03-05-2014
Ben een jonge vrouw met een paar kinderen die binnenkort allemaal op school zitten. Hoewel er nog wel een kinderwens is, wordt deze tot op dit moment niet meer vervuld. Jammer, maar anderzijds zijn we...
6 reacties
03-05-2012
Waarom is de cultuur binnen de GG zo gesloten? Zo snel be- en veroordelend? Als ik als vreemde binnen stap voel ik zo'n enorme geslotenheid. Niemand maakt spontaan een praatje. Hoe kan dit?
Geen reacties
03-05-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering