Verschil in opwinding

drs. J(oke) Ronner-Wattel / geen reacties

09-04-2019, 12:40

Vraag

Ik heb sinds drie maanden verkering met een jongeman. Ik ben erg gelukkig met hem en hij met mij. We groeien steeds meer naar elkaar, ook op lichamelijk vlak. We zijn beiden rond de 30 jaar. Ik vroeg mijzelf af hoe het zit met verschil in opgewonden raken tussen man en vrouw? Is hij dat sneller dan een vrouw of bij andersoortig handelen? Ik merk dat hij soms met zoenen helemaal ‘losgaat’, het voelt ook wel fijn... maar het lijkt alsof hij daar dan meer opgewonden van raakt dan ik als vrouw en een soort van niet-meer-kan-stoppen-ermee. Ik ben gewoon benieuwd hoe dat verschilt tussen man en vrouw.

Antwoord

Seksuele opwinding is een reactie op seksuele prikkels. Prikkels kunnen bijvoorbeeld zijn een blik, een aanraking. Seksuele opwinding gaat bij mannen wat sneller dan bij vrouwen. Een vrouw heeft meestal wat meer tijd nodig om opgewonden te raken en een vrouw is ook eerder afgeleid. De opwinding kan dan helemaal verdwijnen.  Bijvoorbeeld door geluiden uit de omgeving. Mannen raken sneller opgewonden en zijn daar ook meer op gefocust, waardoor het voor jou kan voelen of hij helemaal ‘losgaat’.
 
Als je met elkaar afspraken hebt gemaakt hoever je wilt gaan in de verkeringstijd, is dat voor een vrouw vaak wat gemakkelijker om dat te bewaken, wat niet wil zeggen dat een man daar geen verantwoordelijkheid in moet nemen!

Drs. Joke Ronner-Wattel

drs. J(oke) Ronner-Wattel

drs. J(oke) Ronner-Wattel

 • Geboortedatum:
  26-06-1960
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerd Vrijgemaakt
 • Woon/standplaats:
  -
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Functie: GZ-Psycholoog

geen reacties

Terug in de tijd

Al jaren tob ik met neusklachten en loop daarom al lang bij de KNO-arts. Ik was vroeger heel vaak verkouden en heb last ...
2 reacties
08-04-2010
Ik weet dat er al veel over gesproken en gezegd is. Toch is mij nog steeds niet duidelijk wat nu de voornaamste reden va...
geen reacties
08-04-2014
Wat is de betekenis van neus in het Hebreeuws?
geen reacties
08-04-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering