In een kleur trouwen

Ds. W. van Weelden / Geen reacties

29-08-2018, 08:10

Vraag

In bepaalde kerkelijke gemeenten is het niet toegestaan om in het wit te trouwen. In veel andere gemeenten weer wel. Nu zie je vaak dat als een stel op wat latere leeftijd gaat trouwen, of een van beide/allebei voor de tweede keer trouwt, dat dit vaak in een kleur is. Dit is ook zo bij kerken waar wel in het wit getrouwd mag worden. Wat is hier de reden van?


Antwoord

Deze vraag is interessant omdat er twee verschillende opvattingen door elkaar lopen. 

Waar in de kerk de kleur wit wordt aangezien als rein in de zin dat de zonde verzoend is en de mens bekeerd, wordt wit de uitstraling van de bijzondere band van Gods genadige betrokkenheid in geloof en bekering. Denk maar aan de witte klederen in Openbaring. Wanneer wit staat voor zoiets teers als het geheiligde, gereinigde, bekeerde geestelijke leven ligt het niet voor de hand om een witte trouwjurk aan te passen. Want de overgang van het leven met de HEERE naar het in de echt verbinden is dan wel een grote stap. Zijn de gehuwden bekeerd? Kortom, wit aangemerkt als uitstraling van geestelijk leven zorgt ervoor dat een witte bruidsjurk niet wordt toegestaan.

De andere opvatting is dat wit staat voor kuisheid. In het wit trouwen toont dat man en vrouw als maagd het huwelijk in gaan. Dan is wit niet een kleur die iets zegt over het geestelijke leven, maar over hoe de vrouw het huwelijk in gaat. Zo is het ook te begrijpen dat wanneer er sprake is van een tweede huwelijk wit geen optie meer is. De maagdelijkheid is verlaten en daarom trouwt men in kleur.

Ds. W. van Weelden

Lees meer artikelen over:

bruidsjurk
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. van Weelden

  • Geboortedatum:
    13-11-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Oud-Alblas
  • Status:
    Actief
81 artikelen
Ds. W. van Weelden

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan een dominee van de Ger. Gem. Ik vind het lastig om aan een andersdenkende uit te leggen dat ellende, verlossing en dankbaarheid noodzakelijk is voor een ware bekering. Kan u mij helpen?
Geen reacties
28-08-2014
Ik ben een meisje van 18 jaar en erg licht van gewicht (43 kilo, bij een lengte van 1,65). Nu zit het wel in de familie en verder voel ik me ook erg gezond, maar soms is het gewoon lastig met kleding ...
Geen reacties
28-08-2009
Mag je op zondag gebruik maken van radio of televisie (i.v.m. het vierde gebod?)
Geen reacties
28-08-2004
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering