Passionen van J. S. Bach

Kand. G.A. van Ginkel / geen reacties

28-08-2004, 00:00

Vraag

Mijn muzikale voorkeur gaat zwaar uit naar klassieke muziek (voornamelijk barok). Als zanger maak ik dan ook deel uit van een aantal koren waar dit soort muziek word uitgevoerd. In de passionen van J. S. Bach worden Jezus worden letterlijk gebruikt en uitgevoerd door een bassolist. In hoeverre mag een onchristelijke deze teksten ook zingen? Is het zo en zo wel verantwoord om deze teksten (de letterlijke woorden van Jezus) te zingen?

Antwoord

Bach was een gelovig man. Het was zijn uitdrukkelijke wens dat de Mattheus Passion zou worden uitgevoerd door ware christenen. Overigens was zijn Mattheus Passion een dienst aan de kerk. Een onderdeel van zijn werk voor de liturgie van het Kerkelijk Jaar. Maar, zoals Frits Mehrtens zegt, het is “een zwerfsteen” geworden, los van de liturgie.

Gods Woord zegt: Wat je doet, doe het tot eer van God. Het is duidelijk dat het in zeer vele Bachuitvoeringen vooral lijkt te gaan om het muzikaal talent van mensen en vervolgens de roem voor de uitvoerenden. Dat heeft Bach nooit gewild. En, wat belangrijker is, het kan God niet behagen. Gods Woord aangrijpen als een opstapje voor eigen, ijdele eer? Nee!

Wie Gods Woord (be)zingt zonder geestelijke  affiniteit, doet er goed aan ermee te stoppen. Overigens kan een ieder zich afvragen: Hoe zing ik de psalmen 's zondags in de kerk? Laat ons gebed zijn dat God Zelf door Zijn Geest ons leert zingen tot zijn eer. Dagelijkse oefening is daarbij nodig. Zó zingt de psalmdichter:'k Zal zingen voor de Opperheer, 'k zal psalmen zingen tot Zijn eer.

Kand. G. A. van Ginkel

Kand. G.A. van Ginkel

 • Geboortedatum:
  13-01-1958
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Maartensdijk
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Pastoraal werk te Veen, Wijk (bij Heusden) en Groenekan.

Tags in dit artikel:

klassieke muziekPasenpassion
geen reacties

Terug in de tijd

Aan Ds. J. D. Heikamp. Kan een refo meedoen aan een vrijgezellenfeest?
5 reacties
28-08-2010
Wat is waterzuchtig? Ik meen dat het staat in Mattheus 14.
geen reacties
28-08-2005
Ik verlang zo naar God. Ik lees elke dag het bijbelleesrooster van de stichting Schreeuw om Leven. Maar ik ervaar allema...
2 reacties
30-08-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering