Schoonfamilies

C. M. Chr. Rots - de Weger / 3 reacties

26-01-2013, 12:29

Vraag

Hoe ga je om met verschillen in families wanneer je een relatie hebt? Wij zijn om het weekend bij de verschillende gezinnen. Het ene gezin past veel meer bij wie wij zijn. Het is een veilig en liefdevol gezin, waar openheid is en iedereen zichzelf kan zijn. In het andere gezin gaat het over onderwerpen die ons minder interesseren en gaat het bijvoorbeeld ook veel meer om stoer zijn (wat wij gewoon niet zo zijn). Ook is er in dit gezin veel meer gebeurd, waardoor relaties minder sterk zijn. Dat maakt dat we veel liever bij de andere kant zijn. Daarbij komt ook nog eens dat het logistiek gezien makkelijker is bij het 'leukere' gezin te zijn. Hoe moet onze houding zijn en hoe kunnen we in dat gezin zijn, terwijl we tegelijk wel onszelf blijven? Wat vraagt God hierin van ons? Verder blijkt het ook lastig te zijn wat loyaliteit betreft. Het ene gezin voelt zich nogal eens achtergesteld, wat in aantal uren/dagen ook het geval is. Hoe kunnen we iedereen tevreden houden of hoeft dat niet? Hoe kun je hierin ook elkaar blijven vinden als stel, want ook dat levert soms problemen op. De persoon uit het onveilige gezin kan kritiek van het gezin over hun aanwezigheid niet zomaar naast zich neer leggen (loyaliteit?). Hoe kan de ander daarmee omgaan? En de persoon zelf? Hoop dat het een beetje duidelijk is zo!

Antwoord

Beste vraagsteller,

Een abstract verhaal. Probeer je op deze manier alle mogelijke herkenning te vermijden? Nou vooruit, het zal ongetwijfeld over jullie beider gezinnen van herkomst gaan. En ja, die verschillen. Zoals ook jullie zelf zullen verschillen. Schoonfamilie krijg je er nu eenmaal gratis bij, dat is een feit. Hoe je er mee om dient te gaan? Beseffend dat beide schoonfamilies tegelijk ook eigen families zijn van ieder van jullie! Dan kun je waarschijnlijk niet de aandacht en het bezoek langs een liniaaltje leggen om precies evenveel tijd aan elk te besteden, maar het vergt zeer zeker tact en vooral ook liefde in de omgang. Bedenk maar dat het om de eigen ouders van je partner gaat, die hem/haar met liefde (en misschien ook met moeite cq. zorg) hebben grootgebracht. Ook dat hoort bij het hebben van een relatie met iemand. Tegelijk is het de uitdaging om eigen normen en waarden te ontwikkelen bij het nieuwe te gaan vormen gezin.

Wat God van je vraagt? Heb eerbied -dat is: toon respect- voor je ouders. Niet omdat ze zo aardig of gezellig zijn, of goed bij jou passen, maar omdat zij door God als ouders aan hun kinderen gegeven zijn!

Het ga jullie goed,
Marijke Rots

C. M. Chr. Rots - de Weger

C. M. Chr. Rots - de Weger

 • Geboortedatum:
  18-02-1947
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Aalten
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af. Lees hier het jubileuminterview.

  Bekijk ook:

Tags in dit artikel:

schoonfamilie
3 reacties
Catherine
26-01-2013 / 13:09
Het ene gezin, het andere gezin? Het komt op mij nogal afstandelijk over. Uit het ene gezin komt de één, het leuke wellicht, maar uit het andere gezin komt de andere, minder open. Maar het is wel een deel van de ene, ook de achtergrond, wortels dus!
Dat vlak je niet zomaar uit.
Ik zou het wel een uitdaging vinden, om er toch een leuk weekend van te maken in het minder leuke gezin. Je kunt er zelf veel aan bijdragen. In deze situatie is het heel lastig om het iedereen naar de zin te maken, dat lukt nooit.
sis
26-01-2013 / 17:54
dit gezin, dat gezin. Het is nu eenmaal zo! Ik denk niet dat je er veel mee kan. Ja, er mee leren leven. Mijn man en ik hadden hetzelfde probleem, al waren we nooit een heel weekend bij elkaar. Nu zijn we getrouwd en is het nog zo. Maar dat is dan gewoon doorzetten en ermee leren leven.
En proberen niet teveel kritiek te leveren op 'het ene gezin'. Het is nu eenmaal zo dat je daar wat minder interessante onderwerpen bespreekt, en door daar kritiek op te leveren maak je elkaar alleen maar boos.
Iedereen heeft zo z'n ding en daar moet je mee om kunnen gaan. Als dit je grootste probleem is dan zou ik daar maar dankbaar voor zijn.
en misschien in de toekomst vlakbij het 'leuke gezin' gaan wonen!
Pientje
27-01-2013 / 19:12
...en God vraagt om je naaste lief te hebben zoals je jezelf liefhebt. Dus afzien van je eigen wil en verlangens (van in welk gezin je liever wilt zijn) en je naaste lief hebben als jezelf... er voor je naaste zijn. Hoe? Bijv door echt te luisteren naar de ander, dingen zeggen tot opbouw van de ander, de ander te dienen in liefde. Dan haal je je liefde, blijdschap en vreugde uit God, ipv dat de omstandigheden, je naaste (zo'n gezin) je plezier moet geven.

Terug in de tijd

Elkaar de maat nemen. Wat ds. A. de Lange zei in zijn laatst beantwoorde vraag, trof mij: "Allereerst zou ik je aanraden...
geen reacties
26-01-2010
Beste dominee van de Ger. Gem. Ik heb misschien een rare vraag, hoe moet er gezongen worden binnen onze gemeente? Tuurli...
geen reacties
26-01-2017
In het afgelopen jaar ben ik veel bezig geweest met het geloof. En dat ben ik nog steeds. Ik heb veel geworsteld met de ...
2 reacties
26-01-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering