Iets afschuwelijks in Jeruzalem

Ds. W. F. 't Hart / Geen reacties

18-10-2022, 12:00

Vraag

Aan een dominee. Ik las net een stukje uit Mattheüs in de Basisbijbel: “Er zal iets afschuwelijks op de plaats van de tempel staan, iets afschuwelijks dat verwoesting veroorzaakt. De profeet [Daniël] heeft daar al over gesproken – Let goed op als je dit leest en denk er over na!” Ik gebruikte de Basisbijbel omdat ik het beter wilde begrijpen, maar alsnog begrijp ik deze tekst niet goed. Wat moeten wij verstaan onder “iets afschuwelijks”? Hoe weten we wanneer en wat dat is en wanneer we moeten vluchten?

Verder staat er in dit gedeelte iets over valse profeten en dat er mensen zijn die zich laten verleiden. Hoe weet ik dat ik me niet laat leiden door valse profeten etc.? Ik wil niet in zulke listen trappen, maar dichtbij God blijven. Maar dat is volgens de tekst ook moeilijk.


Antwoord

Beste vragensteller,

Het antwoord op je mooie vraag heeft lang op zich laten wachten. Daarom haast ik me nu om je vraag van een antwoord te voorzien. Het lukte me niet eerder vanwege onze verhuizing die aanstaande is. Je vraagt naar de tijd van deze tekst en wat ‘iets afschuwelijks’ is. Jezus spreekt deze woorden uit als Hij op weg is naar Zijn diepste lijden en sterven. Hij bereidt Zijn hoorders voor op dat afschuwelijke. Waar moeten we aan denken?

Omdat Hij de profeet Daniël aanhaalt, geeft dat verduidelijking. Het blijkt te gaan om ontvolking en verlatenheid van het gebied. In eerste instantie is dat gebeurd in 168 voor Christus, toen de Syrische vorst Antiochus Epifanes een afgodsbeeld oprichtte op het brandofferaltaar in de tempel. Dat weten vanuit buiten-Bijbelse bron. Jezus gebruikt het als profetie van wat nog komen gaat. Opnieuw zien we een gedeeltelijke vervulling in het jaar 70 als heel Israël en Jeruzalem verwoest wordt.

Omdat Jezus deze dingen zegt met het oog op de Wederkomst, moeten we zeggen dat de definitieve vervulling dan zal plaatsvinden. Vluchten mogen en moeten we nu doen, naar Christus. Met Zijn beloften in de hand tot Hem gaan. En Hem Zijn Eigen Woord voorhouden. Dat hebben we te doen wanneer we zonder Jezus leven. En in het leven met Hem, wanneer we Hem liefhebben, vertrouwen, geloven, van Hem houden, hebben we dat ook elke dag nodig. Vluchten tot Hem Die de beste Schuilplaats is voor alles wat er in ons leven op ons afkomt.

Valse profeten zijn profeten die zeggen dat ze een boodschap van Jezus hebben, maar Hem niet verkondigen. Ze noemen zich evangeliepredikers, maar zijn het niet. Laat je dus door hen niet leiden. Maar zoek mensen op van wie je weet dat ze dichtbij Jezus leven. Bid voor je voorgangers dat ze Jezus en Hem alleen verkondigen. 

Dichtbij Jezus leven is leven met Zijn Woord, biddend, vertrouwend, strijdend tegen alles wat tegen God en Zijn Woord in gaat. Daarom zeggen we vaak tegen mensen die tot geloof komen: welkom in de strijd. Die strijd heeft een zekere overwinning in Hem. Sterkte in die strijd. En in tussentijd: onderzoek het Woord en stel je vragen.

Hartelijke groeten in verbondenheid,
Ds. W. F. ’t Hart,  Tholen

Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. F. 't Hart

  • Geboortedatum:
    16-08-1990
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Zwartebroek-Terschuur-Voorthuizen
  • Status:
    Actief
30 artikelen
Ds. W. F. 't Hart

Bijzonderheden:

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een meisje van 19 jaar en wordt al vanaf de basisschool gepest. Ik ben christelijk en bijna de hele klas was moslim, wat het voor mij een moeilijke tijd maakte. Ik werd vaak buitengesloten. Alt...
1 reactie
18-10-2011
Ik worstel met heel veel dingen die met de kerk/het geloof te maken hebben. Persoonlijke gevoelens/emoties en vragen en de vraag welke keuze moet ik maken wat betreft kerk, lopen allemaal door elkaar ...
2 reacties
18-10-2012
In 2 Petrus 1:4 staat dit: “Daardoor heeft Hij ons de grootste en kostbare beloften geschonken,  opdat u daardoor deel zou krijgen aan de Goddelijke natuur, nadat u het verderf, dat er door de begeert...
6 reacties
18-10-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering