Twijfels over autisme van vriend

C. den Hamer / geen reacties

22-09-2022, 11:04

Vraag

Ik ben een vrouw van halverwege de 20 en heb nu bijna 3 jaar een relatie met een heel lieve man. Enkele jaren voordat wij een relatie kregen wist ik dat hij een vorm van autisme had, namelijk pdd-nos. Dit was bij niemand bekend in het dorp, maar dit vertrouwde hij mij op ontspannen wijze toe. Verder kon ik niet echt ontdekken hoe hij anders was. Nu we euim 2 jaar een relatie hebben en wij veel boeken samen over autisme gelezen hebben, constateer ik dat veel voorbeelden, kenmerken of symptomen vanuit de boeken nooit problemen voor hem zijn geweest.

Nu hopen wij binnen enkele maanden te trouwen en ik vraag me af of zijn diagnose wel klopt. Hij heeft echt een vervelende jeugd gehad waarin hij behoorlijk driftig was door driftige ouders, maar tussen ons escaleert het nooit. Ik denk als ik zie hoe die moeder is en hoe zij communiceert naar iedereen om haar heen, zou ieder kind hier ongelukkig en driftig van worden. Mijn aanstaande vindt wel dat hij pddnos heeft want hij heeft soms ook dingen op zijn werk moeilijk kunnen hanteren, vooral als iemand boos wordt. Maar voor mij is het een zeer zorgzame en betrokken vriend en functioneert hij erg goed in de maatschappij. Ik ben er zeer sterk van overtuigd dat er absoluut geen betere man voor mij te vinden is en ik krijg enorm veel liefde en waardering van hem. Dus ik begrijp zijn diagnose niet helemaal.

We kunnen het niet navragen bij een psycholoog want mijn aanstaande komt vanaf zijn zestiende niet meer. Klopt het dat er soms verkeerde diagnoses kunnen worden gesteld en is het eerder bijvoorbeeld een posttraumatische stresstoornis?

ADVERTORIAL

Ontmoet de vervolgde kerk

Als we iets kunnen leren van de vervolgde kerk, dan is het wel dat de Here God een Baken van hoop is. Hoe de vervolgde kerk hiermee omgaat, horen we tijdens de Open Doors-dag op 8 oktober 2022.

Boek nu je tickets!

Ontmoet de vervolgde kerk

Antwoord

Beste jongedame,

Dank voor je vraag. Wat het eerste in mij opkomt naar aanleiding van je vraag en je twijfel of de inschatting juist is dat je vriend een vorm van autisme heeft, is of er bij je vriend ooit onderzoek is gedaan naar het vaststellen van  een autismestoornis. Hij is, naar je meldt, ooit tot zijn 16e jaar in behandeling geweest bij een psycholoog.

Voorts valt het mij op dat je vriend er kennelijk geen moeite mee heeft en er zelfs iets van herkent binnen zijn werk om met de diagnose PDD-NOS  door het leven te gaan. Daarbij lijkt het kennelijk voor jou belangrijker dan voor hemzelf dat er onderzocht wordt of de huidige mogelijke diagnose binnen het autistisch spectrum wel juist is. De vraag die dat weer oproept is of je vriend het wel nodig vindt om (opnieuw) onderzoek te laten doen. Tevens hoor ik bij jou boosheid richting zijn ouders, met name naar zijn moeder op de wijze hoe zij zich presenteert. Zijn jullie het samen wel eens dat mogelijke oorzaken van de problemen meer gezocht dienen te worden in het omgaan met elkaar binnen zijn stamgezin?

Wat maakt dat je er zo mee bezig bent of de diagnose wel klopt, terwijl je aangeeft dat binnen jullie relatie het er goed en liefdevol toe gaat? Ik denk echt dat je goed moet nagaan wat je werkelijke drijfveren zijn om iets te willen weten waar je vriend geen moeite mee lijkt te hebben en waar jullie binnen de relatie geen last van hebben.

Natuurlijk is het mogelijk een onderzoek aan te vragen. Dat is dan iets waar je vriend dan ook zelf achter moet staan. Nu lijkt het dat jij met name wil weten wat er mogelijk aan de hand is. Weet wel als er een dergelijk betrouwbaar onderzoek plaats vindt, ook de ouders of een van de ouders die het meeste weet  gevraagd zal worden mee te komen voor een anamnese over zijn vroege jeugdjaren en zijn ontwikkeling. Je vriend kan, als hij ervoor kiest, zich in verbinding stellen met de huisarts met de vraag hem te willen verwijzen naar de GGZ voor onderzoek bij een afdeling waar men autisme als expertise heeft.

Met vriendelijke groet,

Kees den Hamer,
Psychotherapeut-BIG/Seksuoloog NVVS

C. den Hamer

C. den Hamer

 • Geboortedatum:
  15-03-1953
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerd Vrijgemaakt
 • Woon/standplaats:
  Zwolle
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Psychotherapeut/Seksuoloog NVVS, GGZ Cruciaal

geen reacties

Terug in de tijd

In de Bijbel staat dat het huwelijk een instelling van God is. Maar hoe zit dat dan als je vrijgezel blijft/bent? Beteke...
geen reacties
22-09-2004
Er gaan veel winkels op zondag open. Ik woon in een omgeving met behoorlijk veel kerken. Moeten we niet (mezelf incluis)...
geen reacties
23-09-2016
Als meid van achttien denk ik veel na over het geloof. Als ik eerlijk ben moet ik van mezelf zeggen dat ik een zwak gelo...
1 reactie
22-09-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering