Avondmaal na volwassendoop

Redactie Refoweb / Geen reacties

22-09-2023, 08:02

Vraag

Wij hebben het op school over de doop. Nu zei onze docent dat als je iemand volwassen doopt, deze persoon ook aan het avondmaal moet gaan. Waar staat dat in de Bijbel? Als er een buitenstaander over wil komen naar de kerk, maar van wie de zonden nog niet vergeven zijn (dus iemand die wel het christelijk geloof belijdt, maar die (nog) niet bekeerd is), zo iemand wordt dan dus wel aan het Heilig Avondmaal verwacht? Dat is toch tegenstrijdig, want het Heilig Avondmaal is voor Gods volk. Hoe zit dat?


Antwoord

Iemand die volwassen gedoopt wordt in een reformatorische kerk (en dus nog niet eerder gedoopt is), geeft zelf antwoord op de doopvragen. Daarin belijdt hij dat Christus zijn persoonlijke Zaligmaker is. Dat is dus een belijdenis van zijn geloof (en niet van de leer). Dan belijdt deze persoon een kind van God te zijn en dat geeft hem recht om deel te nemen aan het Heilig Avondmaal. Geheel anders is het als iemand alleen lid wordt van een kerkverband. Lidmaatschap van een kerkverband geeft nog geen (Goddelijk) recht om deel te nemen aan het avondmaal. Daarvoor is nodig geloof en bekering. Maar (nu komt het): niemand heeft het recht om onbekeerd te blijven!

Lees voor een uitgebreid antwoord het artikel  'Volwassendoop in Gereformeerde Gemeente'.

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2359 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Van huis uit ben ik Rooms Katholiek opgevoed, maar ik kan geen voldoening bij het geloof en de kerk vinden. Dit belemmert mij, ik krijg geen rust. Na een periode van oriëntatie en bidden zou ik graag ...
Geen reacties
21-09-2018
Waarom word je als hervormde door refo's met de nek aangekeken? En vooral op zondag?
15 reacties
21-09-2016
Dominee Vreugdenhil, ik las de lezing over 'blijdschap' die u in Kiev gehouden heeft. Heeft u ook van de andere vruchten van de Geest lezingen? En zo ja, zouden wij die ook mogen lezen?
Geen reacties
21-09-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering