Eens verlicht geweest, nu afgevallen

Redactie Refoweb / Geen reacties

15-06-2022, 07:54

Vraag

Kunt u voor mij een uitleg geven van Hebreeën 6:4-6? “Want het is onmogelijk hen die eens verlicht zijn geweest en van de hemelse gave geproefd hebben en deelgenoten van [de] Heilige Geest geworden zijn, en [het] goede Woord van God en [de] krachten van [de] toekomstige eeuw geproefd hebben en afgevallen zijn, nog eens te vernieuwen tot bekering, daar zij voor zichzelf de Zoon van God kruisigen en openlijk te schande maken.”

Ik loop er enorm tegenaan, omdat iedereen zegt dat je de Heilige Geest niet kan verliezen, maar hier lijkt dat wel te staan. Een andere uitleg vertelde weer dat het ging over mensen die alleen aan de buitenkant christen zijn. Maar als zij dit al beseffen, hoe kunnen we dan ooit zekerheid hebben van het geloof? In de Bijbel vind ik duidelijk dat Jezus zekerheid wil, maar hoe kunnen we die zekerheid hebben als dit kenmerken zijn die niet-christenen ook kunnen hebben?

Er staat ook “deelgenoten”, hoe kun je zover komen en toch niet zalig zijn. En als je dus deelgenoot bent, dan hoor je er toch al bij? En dan lijkt het dat je dus de Heilige Geest kan verliezen a.h.v. deze tekst. Ik ben er erg bang van geworden, moet ik eerlijk zeggen. Hopelijk kan u mij helpen.


Antwoord

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2363 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik vraag me af of er een bijbelse fundering bestaat voor een theocratische staatsvorm. En zo ja, vindt u dan dat we die eigenlijk zouden moeten toepassen, indien mogelijk?
Geen reacties
14-06-2003
God zorgde ervoor dat Jacob een grote kudde kreeg bij Laban, Genesis 30. Maar Jacob gebruikte hiervoor wel middelen. Ik begrijp alleen niet goed wat het effect was van wat hij deed. De geschilde takke...
2 reacties
14-06-2018
Er zijn wat conflicten in mijn werksituatie geweest. Ik heb daardoor aan één persoon een hekel gekregen. Ik vind haar erg achterbaks. Het is zelfs zo erg dat er, bij het zien van haar, al allerlei ver...
Geen reacties
14-06-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering