Censuur opheffen na excuses

Ds. J.L. Schreuders / Geen reacties

28-12-2020, 10:58

Vraag

Een familielid van ons is onder censuur gezet omdat hij zich bemoeid heeft met het ‘onterecht’ afzetten van een ouderling in de gemeente. Nu wil de kerkenraad het censuur opheffen, maar alleen als hij bekend tegen het vierde en vijfde gebod te hebben gezondigd. Is dit wel terecht? Ook de kerkenraad heeft gefaald in/met het afzetten van de betreffende ouderling. Ik zie geen verband met zonden tegen het vierde en vijfde gebod.


Antwoord

Beste vragensteller, 

U vermeldt niet tot welke kerkgemeenschap nu behoort. De gang van zaken rondom tuchtprocedures verschilt namelijk per kerkverband nogal.

Ik begrijp dat in uw kerk de kerkenraad de bevoegdheid heeft een ouderling af te zetten. Natuurlijk mag een gemeentelid het daarmee oneens zijn. Dat is op zichzelf niet tuchtwaardig. U schrijft dat hij er zich mee bemoeid heeft. Dat kan van alles zijn. Dus ook daaromtrent is uw vraag vaag. De kerkenraad heeft kennelijk geoordeeld dat de bemoeienis zodanig was, dat tucht op zijn plaats was. Dan moet de bemoeienis toch wel heel wat ingehouden hebben, tenzij de kerkenraad wel heel snel met het tuchtstokje zwaait.

De kerkenraad wil nu de tucht opheffen, maar waarom? Is er in de situatie dan iets veranderd? U schrijft dat de afzetting “onterecht” was of bedoelt u dat zij onterecht werd gevonden? Ook dat maakt verschil.

Tegelijkertijd heeft volgens u de kerkenraad gefaald bij het afzetten van de ouderling. Is dat uw mening of is dat door daartoe bevoegden geconstateerd? Dat de kerkenraad excuses eist kan ik me voorstellen, afhankelijk van de vraag wat uw familielid allemaal heeft gezegd of gedaan.

Het vijfde gebod gaat over het gezag. Dat kan in het geding zijn geweest en als dat geschonden is dan is het vragen om excuses terecht. Het vierde gebod betreft de rustdag. Of dat er iets mee te maken had, kan ik niet beoordelen. Ik kan dus niet een heel scherp en duidelijk antwoord geven op uw vraag omdat er teveel onzekerheden in zijn.

Hartelijke groeten , 
Ds J. L. Schreuders, Urk 

Tags in dit artikel:

censuur
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.L. Schreuders

  • Geboortedatum:
    24-08-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Boven-Hardinxveld
  • Status:
    Actief
174 artikelen
Ds. J.L. Schreuders

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Als ik 1 Korinthe 14 lees komen er veel vragen bij mij op. Hoe zit het met tongentaal? Waarom hebben wij bij ons in de kerk maar één voorganger en handelen wij daar niet naar zoals dat in de bijbel st...
Geen reacties
26-12-2004
Hoe leer je echt genieten? Waar heeft dat mee te maken en hoe kan je het leren?
Geen reacties
26-12-2007
Ik heb altijd de Bijbel gelezen, maar ik ben die kwijtgeraakt tijdens een logeerpartij. En ik heb een vraag over Jezus: Wie is de oude man die Jezus wilde zien?
1 reactie
26-12-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering