Joodse visie op hemel en hel

Ds. A. Jonker / 2 reacties

23-03-2016, 08:41

Vraag

De Joodse visie op hemel en hel is totaal anders dan wat er in het NT geschreven is. De Joden geloven gewoonlijk in een hel waar een tijdelijk louteringsproces plaatsvindt (voor zonden die nog niet in het leven vergeven waren), waarna men alsnog in de hemel komt (gebaseerd op Zach. 13:9). Dit geldt dus voor Joden en niet-Joden. Uitzondering op een tijdelijke hel zou bijvoorbeeld gelden voor extreem slechte mensen zoals Hitler, refererend naar Daniel 12:2.

In het OT wordt heel weinig gesproken over de hel. In de eerste 5 Bijbelboeken van Mozes wordt slechts één keer over de hel gesproken (Deut. 32:22) en daarbij lijkt het niet over een mogelijke bestemming van de mens te gaan. De opdracht die de Joden kregen van God was het zich houden aan de Mozaïsche wetten en indien men deze niet (volledig) hield dan diende men God om vergeving te bidden en eventueel een zondoffer te doen (alleen voor niet opzettelijke zonden).

Hoe kenden de Joden in Mozes tijd de 'twee wegen', of waren hel en hemel niet zo relevant, zoals de Joden het zeggen (alleen het zo goed mogelijk houden van de wet in het tijdelijke leven)? Nergens staat in de vijf boeken van Mozes duidelijk beschreven dat de Joden in de toekomstige Messias zouden moeten geloven voor vergeving van hun zonden. Was dit toentertijd wel een eis?


Antwoord

Als beantwoording op deze moeilijke vraag wil ik enkele zaken noemen: wat niet duidelijk beschreven is, kunnen we ook niet duidelijk beantwoorden. De verborgen dingen zijn voor de HEERE onze God (Deut.29:29). Er is een voortgaande openbaring van God. De vijf boeken van Mozes worden verder uitgelegd en toegepast in de profeten. Vooral Jesaja 53 is hierin verduidelijkend! Wat in het OT nog grotendeels verborgen is, wordt in het NT ons bekend gemaakt. Tenslotte het woord van Jezus: “Strijd gij om in te gaan!”
 
Met vriendelijke groet,
Ds. A.  Jonker

Zie ook:

https://www.refoweb.nl/vragenrubriek/20901/hel-in-het-oude-testament/

https://www.refoweb.nl/vragenrubriek/14665/eeuwige-hel/

https://www.refoweb.nl/vragenrubriek/79/

https://www.refoweb.nl/vragenrubriek/2296/

Lees meer artikelen over:

helhemelOude Testament
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A. Jonker

  • Geboortedatum:
    29-03-1954
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Putten
  • Status:
    Actief
115 artikelen
Ds. A. Jonker

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
QM
24-03-2016 / 22:36
Opmerkelijk dat de twee wegen die er na de dood zijn, wat toch voor de mensen toen ook gold, in het Oude Testament nog 'verborgen' zijn...
Omega
29-03-2016 / 19:40
@QM Zo verborgen zijn die twee wegen in het OT nu ook weer niet. Lees Psalm 1 maar eens. Het Hebreeuwse woord voor "vergaan" betekent "verloren gaan" in relatie tot het Goddelijk oordeel. Numeri 16:30 spreekt over het levend ter helle nederdalen, evenals 1 Sam. 2:6, Psalm 55:15, Ez. 31:15, Ez. 31:16/17 en Ez. 32:27.

Het is waar dat het NT meer duiding geeft over wat die hel precies inhoudt: plaats van (ver)branding (Gr.: ge-enna) met onuitblusselijk vuur, zonder sterven (Mark 9:43/44).

Terug in de tijd

Ik ben een vrouw van 35. Mijn man en ik hebben kinderen en zijn al twintig jaar samen. Mijn man heeft altijd al veel vrouwelijke vrienden gehad en dat was eigenlijk nooit een probleem voor mij. Nu hee...
Geen reacties
23-03-2022
Ik ben al een hele tijd (langer dan een jaar) verliefd op een jongen. Ik heb hem laten weten dat ik hem leuk vind en hem beter wil leren kennen. Heb hem gevraagd om een keer op visite te komen. Nu was...
3 reacties
23-03-2011
De rechterflank van CGK geeft het blad "Bewaar het Pand" uit. Schrijven alle ‘rechtse’ CG-predikanten daarin (waardoor er wellicht dus een duidelijk namen/plaatsen-lijstje ontstaat) of zijn er buiten ...
Geen reacties
23-03-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering