Godsnaam

Ds. C. den Boer / Geen reacties

28-02-2014, 11:12

Vraag

In het Oude Testament lezen we over de HEERE (zowel met vijf hoofdletters als met vier kleine letters). Als ik over de HEERE lees, weet ik eigenlijk nooit zo goed hoe ik hier Christus in moet lezen. We hebben immers het Nieuwe Testament ook. Is de HEERE in het Oude Testament de Drieënige God, maar had Hij Zich toen nog niet als zodanig geopenbaard? Voor zover ik weet gaat het om YHWH, als we HEERE met vijf hoofdletters lezen, de Naam zoals God Zich aan Mozes bekendmaakte bij de brandende braamstruik. Als we Heere met vier kleine letters lezen, gaat om de Gebieder, Eigenaar, zoals ik op catechisatie leerde. Maar gaat het bij de "Heere" ook om de Drieëenige God? En hoe moet je Christus hierin lezen?


Antwoord

De Statenvertaling heeft de Hebr. naam JHWH vertaald met HEERE, en anders met: Heere.; inderdaad zoals u schrijft als vertaling van het Hebreeuws Gebieder/Almachtige.
 
Het gaat bij HEERE (vier hoofdletters) inderdaad om de Verbondsgod. Hij is de drieënige God. Maar u moet er rekening mee houden dat in het OT nog enigszins duister over de drieëenheid wordt gesproken, maar in het NT zeer klaar. Lees daarover nog maar eens art. 9 van de Ned. Gel. Bel. o.a. over Gen. 1:26-27: “Laat ons mensen maken…” enz. Wat Heere (vier kleine letters) betreft; daarmee is meer een eigenschap van God (bijv. God in Zijn Almacht) aangegeven). In het NT is Kurios (Heer(e) zowel de weergave van het OT-ische JHWH als van Jezus. Een bewijs, dat Jezus daar als God wordt beleden.

U kunt uitgebreider informatie vinden op mijn website onder voordrachten (exegetische - hermeneutische voordrachten, sub over de godsnaam, het zgn. tetragrammaton). Dit is een uitvoerig verhaal. Misschien hier en daar wat moeilijk. Als dat voor u ook zo is, kunt u zich beperken tot de conclusies en aanbevelingen.
 
Ds. C. den Boer

Tags in dit artikel:

Gods naam
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. den Boer

  • Geboortedatum:
    20-04-1931
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Barneveld
  • Status:
    Inactief
241 artikelen
Ds. C. den Boer

Bijzonderheden:

Dominee den Boer is op 11 juni 2019 overleden.

Website: dsdenboer.refoweb.nl
Lees ook: 'Digitale levenswerk ds. C. den Boer afgerond' & 'Ds. C. den Boer overleden'


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Hoe kan het dat er zoveel jonge mensen alleenstaand zijn? Waar kunnen de blokkades liggen?
Geen reacties
28-02-2007
Ik (17 jaar) zit al een tijdje met negatieve gedachten. Dan bedoel ik m.b.t. tegenslagen of lasteringen die mij vroeger zijn overkomen. Elke keer komen ze weer op me af en dat laat mij me nog rotter v...
Geen reacties
28-02-2007
Ik ben niet meer zo jong (48 jaar) en ik heb via een datingsite een meisje leren kennen. Zij is ook niet meer zo jong (44jaar). We wonen wel een heel eind uit elkaar, ongeveer 200 km. We kennen elkaar...
Geen reacties
28-02-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering