Hoe kunnen we een onchristelijk iemand het onderscheid duidelijk maken tussen de...

Ds. A. Jonker / Geen reacties

28-02-2008, 00:00

Vraag

Hoe kunnen we een onchristelijk iemand het onderscheid duidelijk maken tussen de wonderbaarlijke Bijbelse verhalen en de heidense mythologie?

Antwoord

 Inderdaad kan er voor een buitenstaander veel overeenkomst lijken tussen een verhaal uit de heidense mythologie en een wonderverhaal in de Bijbel. Wie alleen vanuit zijn of haar eigen verstand denkt en redeneert, zal moeilijk kunnen beslissen waarom het ene verhaal wel waar gebeurd zou zijn en het andere niet. Naar mijn mening kunnen we dit ook niet met een bewijs van te voren en van buiten de Bijbel duidelijk maken.

Wanneer een onchristelijk iemand mij zou vragen over wonderverhalen in de Bijbel, dan zou ik die vraag eerst even willen ‘parkeren’. Ik zou liever eerst spreken over de manier waarop ik de Bijbel ervaar als een goddelijk geschrift. Hoe ik in en door de Bijbelwoorden de stem van de Heere God heb mogen verstaan, een boodschap voor mij persoonlijk! Dan zou ik vraag spreken over Gods liefde voor een zondige wereld, dat Hij Zijn Zoon gezonden heeft om geboren te worden, te lijden en te sterven. Het zou toch wel heel wonderlijk zijn, dat er in de geschiedenis zo veel geschreven getuigenissen over het lijden en sterven van Jezus van Nazareth zijn en dat daar niets van waar zou zijn. Maar meer nog: Wat de Bijbel hierover zegt, heeft weerklank gevonden in mijn hart. Ik ondervind er de troost van Zijn lijden en sterven voor mijn zonden en de kracht van Zijn opstanding, zodat ik vergeving van zonden ontvang door het geloof in Jezus Christus.

Vanuit dit centrum van de Bijbel, zou ik willen spreken over andere verhalen en ook over de wonderen. Zijn immers niet de grootste wonderen dat Jezus opstond in eigen kracht en dat Hij met zijn opstandingslichaam naar de hemel is teruggekeerd?

Door de kracht van de Heilige Geest ben ik persoonlijk aangesproken door Gods Woord en geloof ik wat er in dat Woord staat, als Gods waarheid. Gods Woord is geen geschrift wat zich door onze menselijke bewijsvoeringen laat “bewijzen”. God wil door Zijn Heilige Geest door het Woord het geloof in het hart werken, zodat we het voor waar geloven. Dit geloof is in zichzelf zeker en heeft zo ook kracht van “bewijs”.

Ds. A. Jonker
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A. Jonker

  • Geboortedatum:
    29-03-1954
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Putten
  • Status:
    Actief
115 artikelen
Ds. A. Jonker

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mag een vrouw de functie van directeur vervullen op een reformatorische basisschool? Anders zouden er toch ook vrouwen in het bestuur mogen? Is dit bijbels gezien verantwoord?
Geen reacties
28-02-2023
Pas zei een leraar dat je op zondag alleen werken der noodzakelijkheid en werken der barmhartigheid mag doen. Hij zei dat je dus ook niet mag wandelen op zondag of een gezinsspel mag doen. Wij wandele...
Geen reacties
28-02-2014
Refoweb, zou onze vraag zo spoedig mogelijk beantwoord kunnen worden, wij zitten momenteel in een emotioneel enorm heftige periode, onderzoeken, ISCI etc., de vraag over of de natuurprodukten van Jac ...
Geen reacties
28-02-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering