Data van feestdagen

Ds. M.W. Muilwijk / 3 reacties

18-04-2012, 08:50

Vraag

Vandaag had ik een gesprek met een collega over de feestdagen. Ze vroeg me waarom Kerst altijd op 25 en 26 december valt maar Pasen en Pinksteren altijd op zondag/maandag is en wisselt qua week (nu begin april Pasen en vorig jaar eind april). Is hier een verklaring voor?


Antwoord

Beste vragensteller/-ster,
 
De vraag is even blijven liggen tot over de Pasen heen, maar hier dan toch het antwoord. Er is zeker een verklaring voor dit feit en wel een geschiedkundige.
 
Kerst is een niet-Joods feest en heeft de christelijke kerk niet van de Joden overgenomen. Pas in de 4e eeuw na Christus is er een definitieve datum vastgesteld om dit feest te gedenken. Keizer Constantijn de Grote die het christendom als godsdienst officieel tolereerde (zijn opvolger Theodosius heeft het christendom staatsgodsdienst gemaakt), heeft het feest van de onoverwinnelijke zon (sol invictus) dat op 25 en 26 december viel, omgedoopt tot de gedenkdagen voor de geboorte van Christus. Dus voor Kerst staat er een vaste datum.
 
Wat betreft Pasen en Pinksteren, deze beide feesten gaan terug op Oudtestamentisch feesten, namelijk Pascha en het feest van de eerstelingen/Wekenfeest: deze zijn chronologisch aan elkaar gerelateerd. Dat wil zeggen dat het Wekenfeest altijd vijftig dagen (= precies 7 weken) na het Pascha plaatsvond. Met Pasen stond Christus op en zeven weken daarna werd de Heilige Geest uitgestort: vanzelfsprekend hield de christelijke kerk daaraan vast.
 
In de kerkgeschiedenis heeft men de vaste datum voor Pasen (14e Nisan= maart/april) losgelaten: dat is officieel op het concilie van Nicea gedaan, maar daarvoor was er discussie over het moment dat men Pasen zou vieren. Toen werd officieel vastgesteld dat Pasen gevierd wordt op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente: dus de zondag na de eerste volle maan na 21 maart. Dit kan variëren: vandaar het verschil in datum, maar wel altijd op een zondag (en maandag) en zeven weken daarna weer op een zondag en maandag.
 
Hartelijke groet,
M. W. Muilwijk

Lees meer artikelen over:

KerstPasenPinksteren
Dit artikel is beantwoord door

Ds. M.W. Muilwijk

 • Geboortedatum:
  23-12-1980
 • Kerkelijke gezindte:
  Hersteld Hervormd
 • Woon/standplaats:
  Aalst
 • Status:
  Actief
144 artikelen
Ds. M.W. Muilwijk

Bijzonderheden:

Bekijk ook:

 

 

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
3 reacties
kitty
18-04-2012 / 14:06
ook misschien interessant om te weten, eens in de zoveel tijd vallen het Joods Pascha en het Christelijke Pasen in hetzelfde weekend. Als dat het geval is wordt het Christelijke Pasen altijd een week verschoven.

De Christenen en Joden vieren dus nooit tegelijk Pasen/Pascha.

Groet,
Kitty
Daniel
18-04-2012 / 14:32
@kitty volgens mij viel het Joods Pascha en het Christelijk Pasen dit jaar in hetzelfde weekend.
Joodse vrienden van ons aten matzes en wij eieren, zij gingen naar de sjoel en wij naar de kerk.

In Israel en overal vierden de Joden dit jaar Pascha en de Christenen Pasen in hetzelfde weekend.
MUS
13-05-2012 / 14:35
Samen met de Joden kerst vieren zal niet lukken, maar Pasen en Pinksteren moet wel kunnen. De datering van die feesten zijn nu 'heidens georiënteerd'.

Terug in de tijd

Een jaar geleden behaagde het de Heere om mij stil te zetten onder een preek over Jakobus 5:9: “... ziet, de Rechter staat voor de deur.” Sindsdien is alles in mijn leven anders geworden. Ik ervaar ve...
15 reacties
18-04-2017
Hoe word je predikant in de Hersteld Hervormde Kerk?
Geen reacties
18-04-2018
Bij ons op de bijbelkring is een discussie ontstaan n.a.v. het boekje "Levend Geloof" van ds. Vreugdenhil over de vraag m.b.t. het sterven van jonge kinderen. Enkele mensen meenden op grond van de Dor...
Geen reacties
18-04-2003
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering