CNS Putten bruist
CNS Putten (advertorial) | Geen reacties | 28-01-2023| 07:57
Al ruim een eeuw lang wordt christelijk onderwijs gegeven in en om Putten. De grondslag of basis waarop dit onderwijs is gefundeerd, is in al die jaren niet veranderd: de Bijbel en de gereformeerde belijdenisgeschriften waren en zijn richtinggevend. Wat in het verleden heel belangrijk voor onze scholen was, is dat ook nu nog.
CNS Putten is een christelijke schoolvereniging die acht basisscholen in Putten en een in Uddel telt. Dat wij een organisatie met een christelijke identiteit zijn, is eenduidig, zichtbaar en merkbaar in onze schoolcultuur en in het onderwijsaanbod op onze scholen. Ons onderwijs is betekenisvol, uitdagend en gevarieerd. En omdat wij onderwijs willen aanbieden dat zoveel mogelijk bij de talenten en mogelijkheden van elke leerling aansluit, kijken wij verder dan ‘gewoon’ lesgeven en leveren wij - waar het kan - maatwerk.
In de loop der tijd is ons onderwijs wél veranderd. Niet alleen, omdat wij voortdurend aan kwaliteitsverbetering werken, maar juist ook, omdat wij oog hebben voor vernieuwingen. Wij grijpen mogelijkheden aan om het onderwijs eigentijds en toekomstgericht te laten zijn.
CNS Putten is volop in ontwikkeling: wij volgen onderwijskundige innovaties op de voet en voeren deze in als deze een duidelijke toegevoegde waarde hebben. Zo is onlangs de KlusKlas gestart, komt een innovatief mobiel TECHlokaal naar de scholen toe om de digitale vaardigheden van onze leerlingen te vergroten en zetten wij ons Plusklasonderwijs in internationaal perspectief.
KlusKlas: ontdekken met je handen dat leren leuk is!
Praktisch leren. Daar gaat het in de KlusKlas om. Leren met je handen en ervaring opdoen met verschillende technieken en het toepassen van de theorie in de praktijk. Alle activiteiten zijn gericht op technische vaardigheden en het leren kennen van de werking van de wereld om ons heen. Samen nadenken over op het eerste gezicht simpele zaken. Vragen als 'Waarom gaat het licht aan als ik op het knopje druk?', 'Hoe maak ik een kastje?' en 'Hoe werkt een windmolen?' komen langs.
Iedere leerling werkt gedurende een aantal weken aan een 'project'. Binnen dit project komen alle fases van onderzoekend en ontwerpend leren voorbij. Elke fase is van belang om te doorlopen om te komen tot het gedroomde resultaat: na het maken van het ontwerp zoeken we de materialen bij elkaar en gaan we het productieproces starten. Na afloop van het project richten we een expositie in met alle gemaakte werkstukken en brengen leerlingen het ontwerp- en productieproces in beeld. Aan de hand van hun ervaringen kunnen de leerlingen uitleggen wat ze hebben geleerd en hoe ze het productieproces hebben aangepakt.
![]() |
![]() |
![]() |
TECHonderwijs: Technologie spelend gaan begrijpen!
In onze maatschappij waarin technologie een steeds grotere rol speelt, is het van belang dat je over voldoende basiskennis en -vaardigheden beschikt om je (digitaal) te kunnen redden. Binnen ons onderwijs speelt het digitaal vaardiger maken van leerlingen een belangrijke rol en er is veel aandacht voor digitale geletterdheid.
CNS Putten faciliteert voor al haar scholen TECHonderwijs via een innovatief mobiel TECHlokaal. Daarin geven deelnemende partners uitdagende workshops in een doorlopende leerlijn van groep 1 t/m groep 8. Voor de groepen 1 en 2 worden de eerste digitale stappen gezet met de Beebot en rupsrobots met bijbehorende programmeerapps en grondplaten. Fischertechnik geeft de leerlingen van groep 3 en 4 de handvatten om spelend te ontdekken wat techniek is. Via Scratch oefenen de leerlingen in groep 4 en 5 de basis van coding. De groepen 5 en 6 gaan een stapje verder met uitdagende bouwdozen en modellen. Actuele thema’s als zonnepanelen, windenergie, agro-techniek en de bouw van en ontwerp van eigen modellen komen aan de orde. Dat daagt hen uit een constructie- of 3D-bouwtekening te moeten lezen.
Programmeren is een manier om aan de slag te gaan met ‘computational thinking’, één van de vier domeinen van digitale geletterdheid. Programmeren helpt onze leerlingen om de wereld vol technologie beter te begrijpen, vaardigheden te ontwikkelen, om te innoveren en nieuwe ideeën te bedenken. Dat programmeren oefenen we vanaf groep 6 op Chromebooks via de Microbits digitale verjaardagskaart of met de creatieve Microbit Pets wedstrijd. Verder gebruiken de leerlingen de grappige MicroBep computer of de Fischertechnik modellen voorzien van een Bluetooth-module. In groep 7/8 werken we met Infento skelter constructiebouw en met aan te sluiten Arduino led stroomcircuits. Met Tinkercad leren de leerlingen een 3D-huisje ontwerpen en met de 3D-printer om te gaan. Via een individueel tegelontwerp een gezamenlijk houten klassenbord ontwerpen en dat uit te graveren via een lasersnijder hoort ook tot de uitdagende mogelijkheden. Microbits en de Fischertechnik modellen bieden voor groep 7/8 fascinerende opdrachten die verder uitgewerkt kunnen worden via verwerkingslesbrieven met verdiepende vragen en opdrachten. Daarnaast is er ruimte om zelf te programmeren en dit toe te passen op de digitale draaimolen, wasmachine of het bestuurbare rupsvoertuig. Aan de hand van eenvoudige instructies wordt een model op ieders niveau vormgegeven. Daarnaast is er genoeg ruimte om het creatieve brein te stimuleren met verdiepende opdrachten of het zelf laten ontwerpen en maken van hun eigen fantasiemodel. Na het programmeren komt de volgende fase. De leerlingen leren fouten (bugs) in hun programma te corrigeren. Het verkeerslicht kan een defect hebben dat gerepareerd moet worden. Onvolkomenheden in de aansluitingen van de stansmachine kunnen, na het volgen van het bijgeleverde overzicht, worden gecorrigeerd. Ten slotte kan een robot worden gedemonteerd en door de leerlingen weer worden gebouwd aan de hand van een bouwbeschrijving. Zo doorlopen de leerlingen de hele cyclus van model tot onderdeel. En zo wordt het TECHonderwijs een educatief feestje!
Plusklas: betekenisvol onderwijs
Onze blik reikt verder dan Putten en Uddel en houdt zeker ook niet op bij onze landsgrenzen. In ons onderwijs plaatsen wij leren in een bredere, wereldwijde context. In de bovenschoolse plusklas geven wij hier nog eens extra aandacht aan. Met het project internationalisering zijn de leerlingen bezig met onderwerpen die verder reiken dan de boeken en hun eigen belevingswereld. Wat zijn thema’s, problemen of vragen die in de wereld spelen, en op welke manier kun je echt verschil maken? Wat betekent het om wereldburger te zijn en wat is jouw unieke rol in de wereld in relatie tot anderen, ook vanuit je christen-zijn?
Met een externe (Amerikaanse) docent die wereldwijd op verschillende scholen heeft lesgegeven, gaan de leerlingen op onderzoek uit. Ze duiken in een zelfgekozen onderwerp en leren welke factoren van invloed zijn op die bepaalde kwestie. Ze onderzoeken welk verschil ze zelf kunnen maken en ontwikkelen en presenteren een actieplan. Vaardigheden zoals kritisch denken, problemen oplossen, in een team werken en presenteren zijn hierbij belangrijk.
Het huidige project gaat over het ondersteunen van kinderrechten over de hele wereld. De leidende vraag is: Hoe kunnen we kinderen over de hele wereld helpen die lijden onder mensenrechtenschendingen?
Omdat de lessen in het Engels zijn, worden ook de Engelse luister- en spreekvaardigheden versterkt.
Zo ontdekken de leerlingen: ik kan van betekenis zijn in de wereld, dichtbij of ver weg!
Kortom, CNS Putten bruist. En daarom staat CNS bekend als een uitdagende leeromgeving voor leerlingen en studenten, een aantrekkelijke werkgever en samenwerkingspartner. Samen bouwen wij aan het onderwijs van morgen, samen groeien wij. Want samen groeien verbindt.