Mannen staan onder het grote gebed

Ds. H. Paul / Geen reacties

02-09-2006, 00:00

Vraag

Ik heb een vraag over het staan onder het grote gebed. Ik zelf ben Christelijk Gereformeerd. Als de dominee binnenkomt dan is er stil gebed. De ouderlingen en diakenen staan en ongeveer vijf mannen uit de gemeente. Als ik bij m’n vriend in de kerk ben (Gereformeerde Gemeenten) dan gaan bijna alle mannen staan. Wat is hier de reden van? Dat is ook met het grote gebed zo. Bij ons is dit niet.

Ook moet m’n vriend op catechisatie onder het gebed staan en de meisjes moeten een hoed op. Ook dit ken ik niet. Waarom hanteert de Ger. Gem. dit? Al is dit niet bij elke Ger. Gem. Zit hier een bijbelse achtergrond achter? En op catechisatie spreken we toch niet van een eredienst? Dan hoeft dit toch niet? Anders zouden we thuis onder het bijbellezen ook een hoed op moeten en op school ook. Ik heb allemaal vragen hierover. Zou een dominee mij hier meer duidelijkheid over kunnen geven?


Antwoord

Beste vraagstelster,

Het gaan staan bij het bidden drukt eerbied uit voor Degene voor Wie men gaat staan, namelijk voor God. Dat is ook zo in het maatschappelijk leven. Denk bijvoorbeeld aan het gaan staan als de Koningin binnenkomt. Vroeger gingen studenten staan als de hoogleraar binnenkwam om college te geven (zelf meegemaakt). Denk ook aan het binnenkomen van een bruidspaar bij een trouwdienst. In het gebed nadert de gemeente tot God. Dan behoren de mannen te gaan staan. Dat vrouwen dat niet doen, ligt waarschijnlijk aan de plaats die man in de schepping innam. Het kan ook, dat dit van de zwakkere vrouwen niet gevraagd werd.

Het is vreemd als alleen kerkenraadsleden dit doen. Het heeft niets met het ambt te maken, maar met de plaats die men als man heeft. Dus behoren alle mannen het te doen. Het is gemakzucht of gebrek aan eerbied, als het niet gedaan wordt.

Het dragen van een muts bij de catechisatie hangt samen met het feit dat men dit ziet als ambtelijk onderwijs aan de jeugd gegeven. Daarbij behoort ook het gaan staan van de jongens op de catechisatie. Het eerste is wat omstreden. Vandaar dat niet in iedere gemeente daarnaar gehandeld wordt. Ik zelf heb het nooit gehandhaafd, wel het gaan staan op de (belijdenis)catechisatie.

Eerbied voor de Heere dient tot uitdrukking te komen. De wijze waarop dit gebeurt, is onderscheiden. Waarom wordt het Wilhelmus staande gezongen en de psalmen niet? Traditie!
Laat de betekenis maar het voornaamste zijn.

Met vriendelijke groet,
Ds. H. Paul

Lees meer artikelen over:

bidden
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. Paul

  • Geboortedatum:
    16-07-1928
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Moerkapelle
  • Status:
    Inactief
235 artikelen
Ds. H. Paul


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Een vraag aan ds. Simons. Ik hoor regelmatig mensen zeggen dat de prediking over bekering niet bij Christus moet beginnen, maar dat die daar juist moet eindigen. Hierbij moest ik denken aan de tekst u...
2 reacties
02-09-2010
Ik loop steeds tegen grote problemen aan. Op het werk lukt het niet. Over mijn stage en opleiding doe ik langer dan voorgeschreven. Financieel heb ik moeilijkheden. En ik heb het idee dat iedereen (be...
1 reactie
02-09-2015
Aan iemand die het spel Grand Theft Auto 5 (GTA-5) kent. Mijn man wil het spel GTA-5 kopen. Ik heb er moeite mee. Andere delen heb ik hem ook zien spelen en schrok best wel van dat spel. Ik zag onder ...
5 reacties
02-09-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering