Haaruitval

Peter Emdee / 2 reacties

05-03-2024, 08:03

Vraag

Ik ben begin 50, in de overgang en heb érg last van haaruitval. Kunt u iets adviseren wat écht helpt? Je leest zoveel op internet over dure shampoo, haarserums, bepaalde vitaminekuren: dat lijken marketing praatjes... Hopelijk kunt u mij goed advies geven!


Antwoord

Beste vraagstelster,

Wat vervelend! Haaruitval is een natuurlijk onderdeel van de overgang en dus het verouderingsproces. Het wordt, zoals u zelf waarschijnlijk ook al hebt gelezen, veroorzaakt door veranderende hoeveelheden vrouwelijke hormonen in de bloedbaan. Zoals bij veel hinderlijke maar niet ernstige ongemakken springen allerlei verkopers daar inderdaad bovenop om allerlei dure wondermiddeltjes te kunnen verkopen.

Het eerlijke antwoord is dat er geen wondermiddeltjes tegen haaruitval bestaan. Dat betekent echter niet dat ik u geen advies kan geven. Het is denk ik belangrijk dat u even langs de huisarts gaat. Hij/zij kan andere oorzaken van haaruitval uitsluiten (denk bijvoorbeeld aan een vitamine-D-tekort of erfelijke haaruitval) en vervolgens de diagnose menopauzaal haaruitval stellen. Uw huisarts kan u adviezen geven en -indien nodig- naar een dermatoloog doorverwijzen. Voorzichtig kammen, gebruik van neutrale shampoos, gezonde voeding, veel drinken en veel bewegen zijn onder andere adviezen die mogelijk effect kunnen hebben.

Met vriendelijke groet

Lees meer artikelen over:

haren
Dit artikel is beantwoord door

Peter Emdee

  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Nijmegen
  • Status:
    Actief
19 artikelen

Bijzonderheden:
Arts-onderzoeker

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
hansa
05-03-2024 / 08:27
Gewone babyshampoo vermengen met een beetje babyolie. In babyshampoo zitten namelijk minder schadelijke stoffen. En wat minder vaak je haren wassen.
Jm72
05-03-2024 / 18:41
Goede gezonde voeding en voldoende beweging en water drinken is sowieso een mooi advies. Daarnaast zou je je eens kunnen verdiepen in de werking van silicium druppels, welke echt een natuurlijke en waardevolle toevoeging zouden kunnen zijn voor je.

Terug in de tijd

Wat is proclamatie? Ik zocht op internet, maar ik kwam er niet achter. En wat is de kracht van proclamatie?
2 reacties
04-03-2010
Een predikant vertelt dingen door van mijn gezin die hem in vertrouwen zijn verteld. Bij constatering van dit feit heb ik de predikant hier mee geconfronteerd, maar hij doet het af als "niet van belan...
4 reacties
04-03-2014
Ik las een tijdje geleden deze site van A. P. Geelhoed. Heel veel dingen die erop staan brengen mij enorm in verwarring. Vooral het stuk over zelfliefde wat hij heeft geschreven. Daar staan voor mijn ...
1 reactie
04-03-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering