Barbaars

Redactie Refoweb / 2 reacties

28-11-2023, 08:06

Vraag

Waar ik me nogal aan stoor is hoe bekende christelijke auteurs spreken over andere mensen. We kennen allemaal wel de nogal omstreden uitspraken van Luther over joden, maar als ik Stad van God van Augustinus lees, dan spreekt hij bijvoorbeeld over “wrede barbaarse mensen.” Een schrale troost is dat hij het nog heeft over mensen, maar om anderen barbaars te noemen vind ik echt schandelijk. Heel dat christendom toont zich vaak, te vaak als onverdraagzaam naar anderen is mijn indruk. Met andere woorden: is deze taal van Augustinus in bijbels licht te billijken, of moeten we Augustinus hier ook niet op de vingers tikken met zijn onverdraagzaamheid naar anderen?


Antwoord

Een ander woord voor barbaars is onbeschaafd of onderontwikkeld. Als Augustinus dat afleidt aan het gedrag van iemand, kan dat een feitelijke constatering zijn. Vergelijk dat bijvoorbeeld met het gedrag van Hamas op dit moment, waar nog wel ergere en voluit bijbelse omschrijvingen aan te verbinden zijn. Duivels, bijvoorbeeld. Maar ook in de Bijbel wordt dit taalgebruik toegepast als de situatie daar om vraagt. Denk aan “stomme honden”, in Jesaja 56:10. Of de scheldwoorden van Johannes de Doper in Mattheüs 3 richting de Farizeeën: Adderengebroed. Paulus noemde de hogepriester “gewitte wand.” En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Van belang is uit welke gezindheid wij deze woorden gebruiken: is het uit heilige verontwaardiging, als waarschuwing, of om iemand te beledigen… Dat maakt nogal wat uit.

Redactie Refoweb

Redactie Refoweb

 • Kerkelijke gezindte:
  Divers
 • Woon/standplaats:
  Divers
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Mailadres: vragen@refoweb.nl

2 reacties
Huisje_op_de_hei
28-11-2023 / 16:33
Keurig (beleefd) en inhoudelijk antwoord.

Of het 'gehele christendom' zich vaak onverdraagzaam naar anderen uit? Ik weet niet aan welke zaken de vragensteller dan denkt.

Misschien kunnen we het even met Augustinus overleggen.
Samanthi
29-11-2023 / 21:56
Augustinus is niet het einde van alle tegenspraak, er zijn meer zaken die we niet kunnen volgen, hou je daarom bij de Bijbel. Daar wordt idd ook weleens een scheldwoord richting bepaalde personen gegeven in een bepaalde context.

Ik wil niet tegen de beantwoorder ingaan, maar Jesaja heeft het over wachters die blind zijn en net als stomme honden niet kunnen blaffen.
Dat is een voorbeeld geen scheldwoord.

Terug in de tijd

Ik zit er mee dat ik mezelf de laatste tijd steeds minder thuis ga voelen in dit land. Een van mijn ouders is in het buitenland geboren en daar heb ik een getinte huid en zwart haar van geërfd. Ik ben...
Geen reacties
27-11-2017
Wie zijn in deze tijd de dwaalleraars? Ik vind dat in de reformatorische wereld hierbij snel naar een ander kerkverband wordt gewezen. Dit mag toch helemaal niet? Dat is toch oordelen? Hoe kun je een ...
4 reacties
27-11-2010
Ik worstel erg met het geloof. Ik weet ook goed wat het inhoudt. Hoe God een zondaar bekeert, zondekennis, ellende, verlossing en dankbaarheid. Ik zie ook in wat mijn zonden zijn en dat ik zondaar ben...
4 reacties
27-11-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering