Viering Heilig Avondmaal

Redactie Refoweb / Geen reacties

27-11-2023, 07:58

Vraag

Ontvang je daadwerkelijk het lichaam en bloed van Christus bij het sacrament van het Heilig Avondmaal (ik heb het niet over transsubstantiatie). Zo ja, hoe komt het dat dit niet vaak wordt benoemd en over het algemeen bijna meer een soort uiting is van je persoonlijke geloof?

En waarom wordt dit dan ook niet vaker gevierd? In de Bijbel wordt vaak gesuggereerd dat als het om samenkomsten gaat er ook een viering is van het Heilig Avondmaal (bijvoorbeeld Handelingen 2:42 ; 20:7). Calvijn was hier ook een voorstander van volgens mij. In mijn mening is er nu geen evenwicht tussen Woord en Sacrament.


Antwoord

Brood en wijn veranderen niet daadwerkelijk in het lichaam en bloed van Christus, maar we delen dan in geestelijke zin in al Zijn goederen (weldaden). Het Heilig Avondmaal is daarnaast een teken en zegel: “doe dit tot mijn gedachtenis!” We gedenken aan het avondmaal de dood van Christus. Wat we ontvangen is dus alleen in geestelijke zin (door de Heilige Geest en door het geloof) Zijn lichaam en Zijn bloed, ter versterking van ons zwakke geloof door het zien en proeven van brood en wijn. Een gelovige (want alleen voor hem/haar is het avondmaal) heeft al de inwoning van de Heilige Geest. Daar hoeft geen mystieke ervaring bij.

Wat de frequentie betreft:

Voor meer informatie: alle vragen en antwoorden rondom dit sacrament kun je vinden onder de tag 'Heilig Avondmaal'. 

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2360 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik zie op bij het beroepingswerk op gergeminfo.nl dat een zendingspredikant op tweetal staat. Maar is het überhaupt wel mogelijk dat een zendingspredikant een beroep kan ontvangen?
Geen reacties
25-11-2020
In onze woonplaats (Urk) organiseert stichting HeartCry bezinningsavonden. Ik ben op een avond geweest en deze avonden worden bezocht door mensen van wie ik weet dat zij oprechte christenen zijn. Alle...
Geen reacties
25-11-2008
Aan ds. Hoekman. U wilt van mij weten in uw antwoord op mijn vraag over Gods leiding of het in algemene of specifieke zin bedoeld wordt. Mijn vraag is gesteld naar aanleiding van een specifieke situat...
Geen reacties
25-11-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering