Rechtzinnige protestant

Ds. J.L. Schreuders / Geen reacties

31-10-2023, 11:31

Vraag

Ik ben vanuit mijzelf tot de conclusie gekomen dat ik vind dat de oecumenische concilies evenveel of zelfs meer autoriteit zouden moeten hebben dan de Bijbel. Mijn reden tot die conclusie is mijn ergernis over de vele splintersekten en onwetendheid binnen het Protestantisme.

Mijn vraag is: zou ik met dit standpunt mezelf nog wel als protestant kunnen zien? Denk bijvoorbeeld aan het sola scriptura. Ik weet dat Luther en Calvijn ook veel inzicht verkregen door onder andere kerkvaders en concilies.


Antwoord

Beste vragensteller, 

Ik vind uw vraag een tikje cryptisch en ik moet trachten te verstaan wat je bedoelt. Ik hoop dat ik daarin niet faal. 

Op de conclusie dat de oecumenische concilies meer autoriteit zouden moeten hebben dan de Bijbel, antwoord ik negatief. De Bijbel is Gods Woord en daar kan geen menselijk geschrift of concilie boven of naast worden geplaatst. Al wat de concilies besloten hebben, zal moeten worden getoetst aan Gods Woord. Veel daarvan zal de toets van Gods Woord kunnen doorstaan, maar niet alles.
 
Ik zie niet in dat de ergernis over onkunde en gespletenheid in de protestantse kringen aanleiding moeten geven tot uw conclusie. Die gespletenheid is ergerlijk. Maar zij is eerder te wijten aan afwijking van de Heilige Schrift. Daarnaast werpt men ook datgene dat de rechtzinnige  concilies hebben opgeleverd hebben te gemakkelijk met het badwater weg. Daardoor is in protestantse kringen zoveel  vrijzinnigheid  en sektarisme ontstaan. Niet door bijbelgetrouwheid en vasthouden aan de orthodoxe leer.

Dat Luther en Calvijn veel inzicht hebben opgedaan uit de vroege kerk is buiten kijf. Maar dat is dan wel inzicht in de Heilige Schrift en het rechte verstaan daarvan. Ach, dat ieder daarbij gebleven zou zijn. Een rechtgeaarde protestant doet niets liever dan daarbij blijven. Als u dat ook wilt, dan kunt u met een gerust geweten een rechtzinnige protestants zijn. 

Hartelijke groeten, 
Ds J. L. Schreuders

Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.L. Schreuders

  • Geboortedatum:
    24-08-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Boven-Hardinxveld
  • Status:
    Actief
174 artikelen
Ds. J.L. Schreuders

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik, vrouw van 25 jaar, twee jaar intens gelukkig getrouwd zit met een probleem. Mijn man is verliefd op een collega. Dit is wederzijds. Ik ken haar ook van vroeger, dus zie haar steeds voor me. Ongeve...
8 reacties
30-10-2010
In een gesprek met iemand kregen wij het over "de zekerheid van het geloof." Het zeker mogen weten dat Christus voor je geleden heeft, gestorven is en weer is opgestaan. Van dit wonder van genade mag ...
9 reacties
30-10-2012
Waarom buigen dragers voor de lijkkist als ze hem neergezet hebben?
1 reactie
30-10-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering