Mythes

Redactie Refoweb / 4 reacties

11-10-2023, 11:11

Vraag

In veel heidense religies kwamen al incarnaties van de goden voor. Ik weet dat dit beschouwd kan worden als een soort afleidingstruc van de duivel die dus in dat geval al enige kennis zou hebben van wat er zou gaan gebeuren op Golgotha en drie dagen daarna. Toch vind ik het jammer dat er soms van die kleine details zijn die vaak ook overeenstemmen met heidense religies of complottheorieën.

Jezus Christus is bijvoorbeeld als mens naar alle waarschijnlijkheid 33 geworden en dit getal heeft dan weer allerlei betekenissen. Heeft het getal 33 toevallig een bijbelse betekenis? En misschien wat vreemd verwoord, maar had Jezus niet beter wat ouder kunnen worden om veel mythes en complotten monddood te maken? Ik bedoel het met eerbied!


Antwoord

De duivel wist waarschijnlijk niet van het reddingsplan van God. Dat is te lezen in 'Had duivel kennis van heilsweg van Christus?' en hij kan geen gedachten lezen:

Over de bijbelverhalen die zouden zijn ontleend aan oudere mythen, kun je deze artikelen lezen:

33 is naar ons weten geen speciaal getal. Het zou overigens ook zo kunnen zijn dat de Heere Jezus geen 33 is geworden.

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2360 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
4 reacties
Rembrand
11-10-2023 / 12:54
Hoezo afleidingstruc van de duivel?
Christenen geloven dat de Bijbel is geïnspireerd door de Heilige Geest. Ik heb nooit iemand horen beweren dat de Bijbel woord voor woord is gedicteerd.
De schrijvers waren mensen van hun tijd en cultuur en werden zodoende ook geïnspireerd door mythen, verhalen,  literatuurstijlen e.d. Daarnaast is er heel veel van generatie op generatie doorverteld voor het werd opgeschreven. Dat zal ook invloed hebben gehad op de vorm.
De link "bijbelverhalen en mythen" met een antwoord van ds van Binnendijk sprak mij erg aan.
sydneylover
11-10-2023 / 13:37
In het kader van '33': deze 'magic square' is te vinden bij de Sagrada Familia in Barcelona

https://blog.sagradafamilia.org/en/divulgation/the-magic-square-the-passion-facade-keys-to-understanding-it/
Jesaja40
11-10-2023 / 14:55
De bedenker en auteur van veel afgoderij is Nimrod. Over hem wordt gezegd dat hij heel veel aanzien kreeg van zijn tijdgenoten. Hij leefde in zijn eigen bubbel en velen luisterden naar hem vanwege het feit dat hij grote prestaties had geleverd als jager.
Het ging er echt in als zoete koek en de omliggende volkeren hebben zijn verhalen over speciale goden gewoon overgenomen in hun taal en cultuur.

Magie? Nee, eerder bedrog om zo op zijn zelfgebouwde voetstuk te blijven staan. Een verschijnsel door alle eeuwen heen. Denk maar aan beelzabul, dat is een afgod die de vliegen onder controle of bedwang houd.

De vraag waarom de Messias Yeshua maar 33 jaar oud werd en dat zoiets "toevallig" uit zou kunnen komen met een magisch vierkant. Typisch middeleeuws die getallen zodanig positioneren dat er een "bijzondere" uitkomst van 33 tevoorschijn komt. Weer die middeleeuwse mystiek waarbij de bedenker in hoog aanzien wordt geplaatst. Weer die zelf opgerichte troon en verbazing van hen die het zelf niet hebben kunnen uitvinden of bedenken. En ja, dan gaat de kerk er ook nog mee vandoor als zijnde een bijzondere openbaring.

Rond je 30e levensjaar werd aangenomen dat je voldoende rabbinale kennis had opgedaan en bekwaam was om je op het niveau te kunnen plaatsen met de leden van het sanhedrin. Dat was niet alleen maar de Thora kennen naar de letter. Ook naar de geest van de Thora moest je voldoende kennis in huis hebben als rabbijn.
imvi
18-10-2023 / 09:58
En dan te bedenken dat er 66 bijbelboeken zijn...

Terug in de tijd

Ik wil een aantal specifieke vragen stellen aan een CGK-predikant over de verbondenleer. 1. In Psalm 81 vers 11 (onberijmd) staat niets over een verbond, in tegenstelling tot Psalm 81 vers 12 (berijmd...
1 reactie
11-10-2010
Hierbij een vraag aan ds. G. A. van den Brink. Is er een parallel tussen geloofservaring van de verzegeling met de Heilige Geest in de Pinkstergemeenten en bevindelijke kringen, als nadere weldaad? Of...
Geen reacties
11-10-2021
Ik ben een jongere met donkere huidskleur van begin 20. Ik vraag me af of er ook zwarte/bruine refo’s in Nederland zijn, die bijvoorbeeld geadopteerd/gevlucht zijn. Is er voor hen een speciale site wa...
Geen reacties
11-10-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering