Bang voor gesprek na Heilig Avondmaal

Ds. C.G. Vreugdenhil / Geen reacties

22-06-2022, 10:00

Vraag

Aan ds. Vreugdenhil. Ik heb een vraag over het Heilig Avondmaal. In mijn jeugd heeft de Heere mij opgezocht en ontdekt aan m’n zonden. Uiteindelijk, na m’n leven tevergeefs proberen op te knappen, mocht ik Christus zien als de Zaligmaker en enige Gerechtigheid. Ik worstel om aan het avondmaal te gaan. Ik verlang er wel naar, omdat Hij mijn heil alleen is.

Echter... er is maar heel klein deel van de gemeente dat aangaat. Zijn er echt zo weinig ware gelovigen in onze gemeente? Tijdens een huisbezoek werden er ook vraagtekens gezet toen ik iets vertelde over Gods werk in mijn leven. Dit maakt het voor mij moeilijk om aan het avondmaal deel te nemen; ik zie op tegen een gesprek naderhand.

Ik ben een introvert persoon en vind het soms moeilijk iets goed te verwoorden als ik mensen minder goed ken. Ik weet dat de Heere hartenkenner is. Toch houdt dit me tegen. En tegelijk voelt het als het verloochenen van Christus, net zoals Petrus: ik ken Hem niet (door niet deel te nemen). Heeft u handreikingen voor mij? 

Een twijfelende jonge moeder.


Antwoord

De vragen die je hebt komen vaak voor. Het is moeilijk om iemand anders te horen die je geestelijke staat afkeurt. Je schrijft dat je Christus mocht zien als de Zaligmaker en enige gerechtigheid. Je kunt je dan natuurlijk weer afvragen of dat echt wel voor jou is. De manier waarop je op zo’n vraag ingaat is belangrijk. Als je naar jezelf kijkt en wat je ervan terecht brengt wordt het steeds moeilijker. Als je verlangen echt naar de Heere Jezus uitgaat en je begeert Hem aan te nemen en voor Hem te leven, is dat niet alleen maar een zaak van je verstand. Als je niet bent aan geweest en je hebt later het gevoel dat je Hem verloochent hebt.

Wat je nodig hebt is de liefde van God die je over de streep trekt. Dan kun je niet meer blijven zitten. Laat je niet beïnvloeden door allerlei mensen die het niet van je over kunnen nemen. Zie op Jezus alleen en geeft je restloos over aan Hem. Hij zal je niet beschamen.
 
Ik zag vandaag een zelfde soort vraag ('Verward door gesprek met dominee') met een uitgebreid antwoord van ds. C. Harinck. Ik denk dat zijn antwoord je echt verder kan helpen.

Sterkte in je worsteling. God zal je horen en helpen.

Met vriendelijke groet,
Ds. C. G. Vreugdenhil

Lees meer artikelen over:

Heilig Avondmaal
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C.G. Vreugdenhil

  • Geboortedatum:
    02-04-1946
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Houten
  • Status:
    Actief
226 artikelen
Ds. C.G. Vreugdenhil

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant

Bekijk ook:

 

 

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Al enige tijd vraag ik me af wat de achtergrond is van de straf voor Eva (en daarmee de vrouwen) van het “met smart kinderen baren.” Waarom wordt de mens juist hierin gestraft? Staat dit misschien ook...
Geen reacties
21-06-2016
Ik wil m'n vraag graag beginnen met te zeggen dat ik geen religieus persoon ben. Ik ben opgegroeid in een omgeving waar weinig religie te vinden was. Maar leest u alstublieft verder. De laatste tijd g...
Geen reacties
21-06-2013
Ik blijk zwanger te zijn. Wij hebben al zes kinderen, van wie twee zwaar lichamelijk gehandicapt. Vier maanden geleden ben ik bevallen van onze jongste en de gynaecoloog zei dat ik, omdat ik nog geen ...
26 reacties
21-06-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering