Gezondheid: algemene of bijzondere genade

Ds. W. van Weelden / Geen reacties

13-12-2021, 12:58

Vraag

Toen ik de Heere wilde danken voor mijn gezondheid en andere dingen, zag ik dat als algemene genade. Is dat 'zien' in dit verband een juist zien? En mag ik mij in het aanspreken van God in dit verband meer richten tot God de Vader of tot Jezus Christus?

Of anders gezegd en in andere volgorde gesteld: mag ik mijn gezondheid beschouwen als kruisverdienste, of is dat meer te zien als liefde van God de Vader tot Zijn schepselen?


Antwoord

Het is een goede zaak wanneer u de HEERE wil danken voor uw gezondheid en andere dingen. Het betekent dat u verder kijkt dan uw eigen leven. God is onze Schepper, maar Hij onderhoudt ook ons leven. Daardoor mogen wij ons keer op keer verwonderen over Zijn goedheid en trouw. In zorgen, in moeiten, in ziekte is het vertrouwen op de HEERE. God is ons een schuilplaats. Wij bidden altijd tot God. En wanneer ons gebed trinitarisch is (gericht op Vader, Zoon en Heilige Geest), dan bidden wij tot God de Vader. Want het is de Heilige Geest, die ons op Christus wijst. En het is de Christus die ons op de Vader wijst. Niet voor niets kent het gebed dat Hij ons geleerd heeft de aanhef “Onze Vader, die in de hemelen zijt.”
 
Het is eenvoudig uit elkaar te houden wanneer wij ons richten op ons doopformulier. Wij worden gedoopt in de naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest. Gedoopt in de naam van de Vader betekent dat God ons het leven schenkt en ons bij het leven bewaart. Hij richt met ons een eeuwig verbond der genade op. Gedoopt in de naam van de Zoon betekent dat wij door Zijn kruisverdienste van onze zonden bevrijd en rechtvaardig voor God gerekend worden. Gedoopt in de naam van de Heilige Geest betekent dat Hij ons toe-eigent wat wij in Christus hebben, namelijk de afwassing van onze zonden en de dagelijkse vernieuwing van ons leven. 

Gezondheid is een groot goed. Maar het behoort tot het tijdelijke leven. Het leven dat God schenkt hier op aarde. Maar het leven met God gaat verder. De maatstaf ligt niet bij ons, maar bij God. Hij schenkt een eeuwig verbond der genade. Eeuwigheid hoort bij God. En niet bij ons. Wij zijn tijdelijk. Uit de aarde aards. Enkel door het geloof in de Heere Jezus Christus hebben wij deel aan dat eeuwig verbond der genade. In onszelf zijn wij eindig. Ziende op Christus wordt door het geloof ons het leven met God geschonken. En God is eeuwig. Paulus drukt het helder uit: “hetzij wij leven, hetzij wij sterven, wij zijn des Heeren.”

Kortom, ons leven wordt gedragen door Gods voorzienigheid. Ons leven wordt gered door onze Heere Jezus Christus. Ons leven wordt op de rails gezet en gehouden door de Heilige Geest.

Ds. W. van Weelden

Lees meer artikelen over:

genade
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. van Weelden

  • Geboortedatum:
    13-11-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Oud-Alblas
  • Status:
    Actief
81 artikelen
Ds. W. van Weelden

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan ds. Den Ouden. Dank u wel voor uw helpende antwoord in de vraag die ik had gesteld. Door mijn relatie ben ik in de HHK komen te kerken. Daar mocht ik ook weer veel erbij leren. Met name over het a...
Geen reacties
11-12-2008
Waarom spreken wij als christenen God de Vader aan als Vader, Heere etc? Dus als aanspreektitel? Waarom niet Abba of Jaweh?
6 reacties
11-12-2018
Hoe moeten/kunnen wij reageren als wij uitgenodigd worden om mee te gaan naar het casino? Wat kunnen wij noemen als bezwaren en hoe kun je die eenvoudig verwoorden ook richting niet-kerkelijken?
Geen reacties
11-12-2004
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering