Waarde van het ongeboren leven

Ds. H. van der Ham / Geen reacties

12-01-2021, 09:49

Vraag

Ik heb een vraag over het ongeboren leven. Hoeveel waarde heeft het ongeboren leven vanuit God bekeken? Is het ongeboren leven van net zoveel waarde als het geboren? Jaarlijks worden er 30.000 ongeboren kinderen gedood. Als dit zo is, dan betekent dat er met 30.000 ongeboren kinderen gedood worden alleen al in Nederland. Laat staan wereldwijd. Dan is dit toch één van de ergste dingen die in de wereldgeschiedenis heeft plaatsgevonden? Waar zijn ooit eerder zoveel doden gevallen? Hoe kan het dat dit in veel kerken bijna geen prioriteit heeft?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Beste jongere,

Bedankt voor je vraag. Ja, abortus is heel erg, één van de ergste dingen. Daar moet zeker aandacht aan geschonken worden in de prediking. Hoe preekte Johannes de Doper? Zonder aanzien des persoons wees hij op de zonde. Onverschrokken zei hij zelfs tegen Herodes Antipas: “Je hebt de vrouw van een ander genomen. Gods oordeel zal allerverschrikkelijkst zijn. De bijl ligt aan de wortel van de boom.”

Op welke zonde moet gewezen worden? Al onze begeerten, gedachten, verlangens zijn met zonde bezoedeld en bevlekt. Hebben we daar erg in? Daar zijn onze overtredingen, fraudes in de belastingaangifte, een leugentje om bestwil, die onreine gedachte in het huwelijk of vóór het huwelijk, die begeerte, die nijd en die jaloezie. Belangwekkend is de manier waarop de Heere Jezus de tien geboden uitlegt in Mattheüs 5:20 tot 5:48. Hij legt de wet geestelijk uit. Dat is echt ontdekkend. Opruiende retoriek van een president aan de andere kant van de oceaan, dat is ook bar en boos. En een serieleugenaar... Maar abortus is zeker heel erg, evenals euthanasie en meer zaken. Daar moet zeker tegen gewaarschuwd worden. Net als Johannes de Doper dat in zijn tijd deed tegen zonden.

Je vraagt: Hoe komt het dat abortus bij veel kerken bijna geen prioriteit heeft? Dat is een goede vraag. Velen zijn zo blij met zichzelf. Ze zijn erg zelfingenomen. Erg ikkerig. Predikers zijn helaas vaak niet als Johannes de Doper. Dat kan ik je wel zeggen. Johannes was ook heel ootmoedig. Hij had heel geringe gedachten van zichzelf. Hij sprak: Ik ben niet waard, nederbukkende, de riem van Zijn schoenen te ontbinden. Hij vergeleek zich met een onreine tempelslaaf, nota bene. Als je zulke dominees hebt... zo nederig, zo ootmoedig... Hij zei van de Heere Jezus: Hij moet wassen (toenemen) en ik minder worden. Johannes meende dat helemaal. We hebben een waarschuwende prediking nodig. En bewogen.

Je mag wel vragen om een eerlijke prediking. En dat God de Heilige Geest de boodschap wil toepassen aan de harten van jonge mensen (en van volwassenen).

Hartelijke groet,
Ds. H. van der Ham

Ds. H. van der Ham

Ds. H. van der Ham

  • Geboortedatum:
    25-05-1955
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Driebergen-Rijssenburg
  • Status:
    Actief
  • Bijzonderheden:

    Emeritus predikant

Tags in dit artikel:

abortus
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik lees dat er sinds kort ook een tandarts aan de vragenrubriek is verbonden. Nu heb ik daar een vraag voor. Ik ben zeer bang voor de tandarts en lig er ‘s nachts best van wakker en heb al een week vo...
Geen reacties
09-01-2009
Aan de heer Slurink. Allereerst hartelijk bedankt voor het antwoord op mijn vraag over het beoordelen van christelijke muziek. Toch blijven er nog wat vragen voor mij liggen. Ik denk dat het duidelijk...
4 reacties
09-01-2016
Aan ds. Van Campen. In een artikel op CIP zegt u het volgende: "Maar neem eens een kwartier om te bidden en blijf van die vijftien minuten eens vijf minuten stil om over Jezus na te denken. Dan merk j...
4 reacties
09-01-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering