Drie Judassen

Ds. A.D. Fokkema / Geen reacties

02-06-2020, 10:54

Vraag

In Lukas 6:14-16 worden de namen van de twaalf apostelen genoemd. In Handelingen 1:13 wordt dit rijtje namen herhaald (min Judas Iskariot). In beide teksten wordt gesproken over Judas (Thaddeüs), de broeder van Jakobus. Dus ik ga ervan uit dat in beide teksten dezelfde Judas en Jakobus bedoeld worden.

In Matthëús 13:55 en Markus 6:3 wordt ook gesproken over Jakobus en Judas als broers. Zijn broers Judas en Jakobus uit Luk. 6:16/Hand. 1:13 dezelfde mensen als in Matth. 13:55/Markus 6:3? Of zijn dit twee verschillende broers? Welke Judas is dan de auteur van het Bijbelboek Judas, waarin staat dat hij ook een broeder van Jakobus is? Zijn er dan drie Judassen? (van Iskariot, Thaddeüs en de broer van Jezus)?


Antwoord

In Mattheüs 13:55 en Markus 6:3 lezen we van twee broers, Judas en Jakobus, die ook broers van de Heere Jezus zijn. Deze broers van Jezus zijn de auteurs van de brieven Jakobus en Judas.

In Lukas 6:14-16 en Handelingen 1:13 lezen we “Judas de broeder van Jakobus.” Het woord “broeder” is daarbij echter schuin gedrukt. Dat wil zeggen: het staat er in het Grieks niet. In het Grieks staat dus: “Judas van Jakobus.” De Statenvertaling heeft de vertaling “broeder” gekozen omdat ze deze Judas als auteur van de zendbrief ziet (zie kanttekening bij Handeling 1:13). Deze vertaling is mogelijk, maar niet logisch. In hetzelfde vers wordt bij een vergelijkbare zinsconstructie rond de persoon van Jakobus namelijk vertaald “zoon van Alfeüs.” Inderdaad is zoon van” de logische vertaling. Deze Judas is dus waarschijnlijk “de zoon van Jakobus” geweest en dus niet de auteur van het Bijbelboek Judas. Over de genoemde Jakobus, de vader van Judas, weten we verder niets. 

Dus zijn dit de antwoorden op jouw slotvragen: Zijn de broers Judas en Jakobus uit Luk. 6:16/Hand. 1:13 dezelfde mensen als in Matth. 13:55/Markus 6:3? Nee, in de ene tekst gaat het over discipelen van Jezus, in de andere tekst over broers van Jezus.

Welke Judas is dan de auteur van het Bijbelboek Judas, waarin staat dat hij ook een broeder van Jakobus is? Judas, de broer van de Heere Jezus.

Zijn er dan drie Judassen? (van Iskariot, Thaddeüs en de broer van Jezus)? Ja, inderdaad drie.

Ds. A. D. Fokkema

Lees meer artikelen over:

Judas
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.D. Fokkema

  • Geboortedatum:
    18-09-1986
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Kerkwerve
  • Status:
    Actief
29 artikelen
Ds. A.D. Fokkema

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Dank je wel Marijke Rots voor het antwoord op het onbegrip van mijn dochter.  Ik was al met het nog meer geven begonnen en m’n verwachtingen wat bij te stellen... en het werkt. Ze zei pas: Mam, ik hou...
Geen reacties
01-06-2009
Ik hoor altijd prachtige verhalen van mensen die God echt hebben gevoeld. Ik heb zo’n gevoel nog nooit gehad. Ik denk niet dat het gevoel een vereiste is voor een goede relatie met God, desondanks vra...
Geen reacties
01-06-2017
Klopt deze informatie over Bonhoeffer? Ik hoor meestal positieve dingen over hem. Is deze informatie onder ons bekend? Zijn laatste woorden worden nog weleens geciteerd: "Dit is het einde, voor mij he...
Geen reacties
01-06-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering