Correctie HSV

drs. L. B. C. Boot / Geen reacties

01-06-2018, 07:57

Vraag

In de gedrukte HSV staat bij 1 Tim. 6:15-16 dit: “De zalige en alleen machtige Heere, de Koning der koningen en Heere der heren, zal HEM op Zijn tijd laten zien, Hij Die als enige onsterfelijkheid bezit [en] een ontoegankelijk licht bewoont; Hem heeft geen mens gezien en niemand kan [Hem] ook zien.” In de webversie staat er dit: “De zalige en alleen machtige Heere, de Koning der koningen en Heere der heren, zal DIE op Zijn tijd laten zien, Hij Die als enige onsterfelijkheid bezit en een ontoegankelijk licht bewoont; Hem heeft geen mens gezien en niemand kan Hem ook zien.”

Aan de ene kant kan ik mij voorstellen dat in de eerste versie Jezus Christus wordt bedoeld met Hem (alhoewel wat daarna komt dat weer lijkt te ontkrachten, "Hem heeft geen mens gezien en niemand kan Hem ook zien"), maar het is mij onduidelijk waarom er in de webversie “die” staat (met kleine letters). En waar slaat “die” dan op? Wat is die “die”?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Bedankt voor je vraag. Dit is een van de teksten die in de correctieronde van 2017 herzien is. Vandaar dat de webversie de meest recente is en die zul je ook in de gedrukte HSV’s vanaf 2017 aantreffen. Het bleek dat juist het woordje HEM misverstand opriep. Het gaat er namelijk over Wie zal Wie laten zien. Als je de tekst leest is het God Die zal laten zien en is het lijdend voorwerp in de grondtekst vrouwelijk. Dat kan dus slaan op het gebod of de verschijning die je dus kunt lezen in vers 14. Het woordje “die” kan dus in ieder geval niet slaan op Jezus Christus, omdat het vrouwelijk is. Daarom is het woordje Hem gecorrigeerd. Hoogstwaarschijnlijk slaat hier het Griekse woordje dat hier gebruikt wordt op verschijning, zodat God het is die de verschijning van Jezus Christus zal laten zien.

Met vriendelijke groet,
Ds. L. B. C. Boot

Lees meer artikelen over:

Herziene Statenvertaling (HSV)
Dit artikel is beantwoord door

drs. L. B. C. Boot

  • Geboortedatum:
    21-10-1969
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
60 artikelen
drs. L. B. C. Boot

Bijzonderheden:
* Emeritus predikant
* Bestuursondersteuner van de Stichting Herziening Statenvertaling
* Adviseur Herziene Statenvertaling bij Uitgeversgroep Jongbloed B.V. in Heerenveen

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een vrouw van 23 jaar. Ik ben een half jaar geleden bevallen van mijn tweede kindje. Twee weken na de bevalling moest ik nog nagecuretteerd worden, omdat er nog een stukje placenta was achterge...
Geen reacties
31-05-2008
Beste ds. M. J. Paul. U heeft een website een voorwoord geschreven voor het boek “Oorlog tegen de heiligen” van Jessie Pen Lewis. Veel mensen raden aan het boek te lezen om zicht te krijgen op de gees...
Geen reacties
31-05-2014
Wat als je het gevoel hebt van binnen dat je Jezus doorstoken hebt? Of is dat juist een openbaring ergens van?!
Geen reacties
31-05-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering