Gods genadebeloften gelden voor alle mensen

Ds. H. D. Rietveld / Geen reacties

18-09-2019, 14:20

Vraag

Het genadeverbond is opgericht met Abraham en zijn zaad. Ik lees in Galaten 3:29 dat we alleen Abrahams zaad zijn als we van Christus zijn. Gelden de beloften van het genadeverbond dan alleen voor de bekeerde mensen? Bij mij in de kerk leren ze dat de beloften gelden voor alle leden van de kerk. Ik denk dan aan beloftes die onder andere staan in Jeremia 31:33 en 34; Ezechiël 36 vers 27, Johannes 4 vers 14, etc. Ik zou graag antwoord willen van een CGK predikant.


Antwoord

In Gal. 3 schrijft Paulus over de gerechtigheid uit het geloof. Wij kunnen nooit zalig worden door de werken van de wet te doen. Zij die uit het geloof zijn worden gezegend met de gelovige Abraham (vers 9). Paulus constateert in Gal. 3:29 dat wanneer iemand gelooft in Christus hij in hetzelfde geloofsspoor zit als Abraham. Dan is zo iemand een erfgenaam van dezelfde beloften die God aan Abraham heeft gegeven. Paulus stelt het hier dus niet als een voorwaarde vooraf (alsof Gods beloften alleen voor bekeerde mensen zouden gelden), maar juist heel ruim als een bewijs uit Gen. 15:6 dat ook niet-Joden door het geloof in Christus’ kruisoffer gerechtvaardigd, zalig kunnen worden.

Gods genadebeloften gelden dus voor alle mensen, niet alleen kerkmensen. Te beginnen met alle Israëlieten (nu Joden genoemd), die nog steeds delen in Gods verbond en ook opgeroepen worden zich te bekeren. Maar sinds Pinksteren is het Evangelie wereldwijd verkondigd tot op heden. Sindsdien is er een wereldwijde kerk ontstaan, die deelt in de beloften van Gods genadeverbond. Sindsdien mogen alle zondaren uit alle volken een beroep doen op Jezus’ woorden: “Komt allen tot Mij die vermoeid en belast bent en Ik zal u rust geven. En wie tot Mij komt zal Ik geenszins uitwerpen.” Dat God zondaren verkiest is voor ons mensen altijd een constatering achteraf. Dat moeten we aan de Heere overlaten. Wij hebben met Gods roepstem te maken, die niet wil de dood van een goddeloze, maar dat die zich zal bekeren en leven. Tenslotte ook nog dit: God zal Zelf Zijn beloften waarmaken. Maar wij hebben onze eigen verantwoordelijkheid. 

Ds. H.D. Rietveld

Lees meer artikelen over:

belofte(n)verbond
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. D. Rietveld

  • Geboortedatum:
    06-11-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Nijkerk
  • Status:
    Actief
106 artikelen
Ds. H. D. Rietveld

Bijzonderheden:

emeritus


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

In hoeverre is het hebben van een positief zelfbeeld nodig als christen? Een mens is toch van zichzelf niets waard en heeft Christus in alles nodig?
1 reactie
18-09-2015
Er wordt in de prediking heel vaak gezegd dat er genade is, “zelfs voor de grootste van de zondaren". Het ergste is dat ik mezelf heel vaak helemaal niet zo zondig voel, laat staan de grootste van de ...
3 reacties
18-09-2009
Is er in de kerkgeschiedenis kerkelijke ban/tucht toegepast voor het afblijven van het heilig avondmaal? Zo ja: waar, wanneer en door wie?
Geen reacties
18-09-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering