Niemand op de aarde vader noemen

Ds. A.D. Fokkema / Geen reacties

27-08-2018, 07:55

Vraag

In Mattheüs 23:9 staat: “En u mag niemand op de aarde uw vader noemen, want Eén is uw Vader, namelijk Hij Die in de hemelen is.” Mijn buurman vroeg mij: Hoe noem ik dan mijn natuurlijke vader?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Deze tekst is onderdeel van een rede waarin de Heere Jezus scherpe kritiek uit op de Farizeeën en schriftgeleerden. Als onderdeel daarvan noemt Hij de gewoonte dat de Farizeeën en Schriftgeleerden zich graag op straat laten begroeten met eretitels zoals rabbi (Mattheüs 23:7). Ook vader is zo’n eretitel. Het dienen van de Heere wordt dan een erebaan waar je roem en aanzien mee verdient. Zo moet het in de gemeente van Christus niet zijn. Je bent geen ambtsdrager om gezien of geëerd te worden, maar om de Heere te dienen! En de Heere dienen, betekent ook de gemeente dienen. Het gaat in de aanspreektitel rabbi of vader dus niet om de aanspreektitel op zich, maar om de vraag of het ambt geen erebaantje is geworden waarin je eigen roem en aanzien zoekt. Er is dus geen enkel bezwaar om je natuurlijke vader “vader” te noemen. Integendeel: je natuurlijke vader is die eer helemaal waard!

Nu leven we zelf in een samenleving waarin mensen snel moeite hebben met gezag. Ik vind het daarom belangrijk ten aanzien van je omgang met ambtsdragers ook de andere kant te benoemen. Paulus schrijft in 1 Timotheüs 5:17 “dat de ouderlingen die wel regeren dubbele eer waardig geacht worden.” Ambtsdragers verdienen dus wel respect omdat ze hun werk namens de Heere doen. Ze spreken namens de Heere en daarom met gezag. 

Samengevat: Bijbels gezien is er geen enkel bezwaar om je vader met “vader” aan te spreken. Verder mag een ambtsdrager niet uit zijn op eigen eer of roem, maar mag hij wel verwachten dat je hem als “gezondene van de Heere” met respect benadert. 

Ds. A. D. Fokkema

Lees ook: '“Noem niemand uw vader"'

Tags in dit artikel:

Farizeeërs
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.D. Fokkema

  • Geboortedatum:
    18-09-1986
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Kerkwerve
  • Status:
    Actief
29 artikelen
Ds. A.D. Fokkema

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een single-vrouw van 30 jaar. Ik verlang op zich wel naar een relatie/trouwen etc., maar ik heb een enorme afkeer van seksualiteit. Ik kan daarom geen relatie met een man aangaan (wat anders oo...
Geen reacties
25-08-2011
Ik ben 13 jaar en ik doe aan zelfbevrediging. Hoe kom ik hier van af?
Geen reacties
25-08-2015
Ik heb een vraag over Handelingen 14:23. Daar staat: (Statenvertaling): “En als zij in elke Gemeente, met opsteken der handen, ouderlingen verkoren hadden, gebeden hebbende met vasten, bevalen zij hen...
Geen reacties
25-08-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering