Woorden die op vloeken lijken

Ds. A.K. Wallet / Geen reacties

25-08-2006, 00:00

Vraag

Ik las zojuist de vraag "Wat moet je doen als je hoort dat mensen woorden als o jee, goh (...) op de lippen nemen?" Zijn dat vloeken dan? Ik dacht dat christenen zich juist positief onderscheiden doordat ze dit soort woorden gebruiken in plaats van de woorden waarvan ze zijn afgeleid.


Antwoord

Beste vrager,

In het leven met de Heere vragen we om zo dicht mogelijk bij de wil van de Heere te mogen leven. Dan passen in die omgang geen woorden die op vloeken lijken en er van afgeleid zijn. Soms kunnen mensen die in onwetendheid gebruiken, maar christenen zullen zich daarvan zoeken te onthouden. Christenen onderscheiden zich niet positief door woorden te gebruiken die verbasterde vloeken heten, maar door woorden te gebruiken die gereinigd zijn van alle verkeerde invloeden. Een levend christen vraagt zich niet af: hoe ver kan ik met de wereld meegaan, maar hoe ver kan ik er vandaan blijven.

Als wij in ons leven Christus leren nodig krijgen, dan leren we vanzelf in ons taalgebruik ons te onthouden van woorden die besmet zijn met de wapens van het rijk van de duisternis. Als de liefde van Christus in ons is, dan zullen we Hem geen verdriet willen doen met een onjuist taalgebruik.

De dichter bidt: “Zet Heer’ een wacht voor mijne lippen, behoed de deuren van mijn mond, opdat ik mij tot gene stond, iets onbedachtzaams laat ontglippen.” Onze Catechismus belijdt in vraag 99, dat wij de heilige Naam van God, niet anders dan met vrees en eerbied gebruiken, opdat Hij van ons recht beleden en aangeroepen wordt en in al onze woorden en werken geprezen zal worden.

De hartelijke groeten,
Ds. A. K. Wallet

Lees meer artikelen over:

vloeken
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.K. Wallet

  • Geboortedatum:
    17-06-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Schoonrewoerd
  • Status:
    Actief
206 artikelen
Ds. A.K. Wallet

Bijzonderheden:

emeritus


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mag je deze tekst op jezelf toepassen als je denkt een roeping voor Gods koninkrijk te hebben? "De Geest van de Heere is op Mij, omdat Hij Mij gezalfd heeft; Hij heeft Mij gezonden om aan armen het Ev...
1 reactie
25-08-2011
Indien mogelijk stel ik deze vraag graag aan een predikant van de Ger. Gem. Ik las onlangs dat voor veel christenen vergeving en rechtvaardigmaking precies dezelfde begrippen zijn, maar dat dat onjuis...
1 reactie
25-08-2015
Ik ben 13 jaar en ik doe aan zelfbevrediging. Hoe kom ik hier van af?
Geen reacties
25-08-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering