Jakob is dun geworden

Ds. J.D. Heikamp / 1 reactie

16-11-2016, 08:02

Vraag

Men hoort vaak de uitdrukking “Jakob is dun geworden.” Volgens mij staat deze uitdrukking niet in de Bijbel, (nog) niet op Refoweb en op internet heb ik ook geen verklaring kunnen vinden. Weet u wellicht wat de achtergrond is van deze uitdrukking?

Antwoord

In Psalm 79:7 staat: “Want men heeft Jakob opgegeten”, en in vers 8 lezen we aan het eind: “want wij zijn zeer dun geworden.” Het is mogelijk dat deze twee teksten gezorgd hebben voor de bekende uitspraak: “Jakob is dun geworden.” De Kanttekeningen schrijven er bij: gering geworden, of uitgeteerd, uitgeput. De naam Jakob is dan sprekend ingevoerd met de betekenis van: er zijn weinig kinderen Gods (bijvoorbeeld) in ons land overgebleven. Of Gods kinderen zijn niet meer in tel in onze maatschappij. De geciteerde zin staat dus niet zo in de Bijbel. Terwijl de achterliggende gedachte goed Bijbels genoemd mag worden.
 
Nog een voorbeeld; we kennen de uitdrukking: graaf dieper mensenkind en gij zult meerdere gruwelen vinden. In Ezechiël 8 staat deze tekst niet zo vermeld. Zo krijgen bepaalde teksten een eigen leven die niet zo in Gods Woord staan. Als uitleg van een tekst is er niets mis mee.

Mocht er een andere verklaring zijn over de genoemde uitdrukking: Jakob is dun geworden, dan houd ik mij aanbevolen. Nooit te oud om te leren.

Wees in alles Gode bevolen en hartelijk gegroet,
Ds. J. D. Heikamp

Lees ook: Paulus' schipbreuk als allegorie van bekering (3)

Ds. J.D. Heikamp

Ds. J.D. Heikamp

 • Geboortedatum:
  09-11-1939
 • Kerkelijke gezindte:
  Hersteld Hervormd
 • Woon/standplaats:
  Staphorst
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Emeritus

  website: http://dsheikamp.refoweb.nl

Tags in dit artikel:

tale Kanaäns
1 reactie
hvdijk66
17-11-2016 / 13:37
Ik had deze uitspraak nog nooit gehoord. Persoonlijk ben ik ook geen voorstander van dit soort "geheimtaal". Laten we toch vooral duidelijk zijn naar elkaar en Gods goede boodschap zonder vakjargon doorgeven.

Terug in de tijd

De vraag die ds. Van 't Spijker beantwoord heeft over de geloofservaring eind oktober was zeer verhelderend (hoewel ik d...
geen reacties
15-11-2007
Wat is het verschil tussen een dominee die beroepen wordt en een dominee die benoemd wordt? Ik zag laatst namelijk bij b...
geen reacties
15-11-2012
Mijn voormalige vriend heeft mij erg betast en ik wil nu zo graag wraak nemen. In hoeverre mag je je hekel aan diegene l...
geen reacties
15-11-2003
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering