De duivel sart ons met de Wet

Ds. H. D. Rietveld / Geen reacties

18-01-2016, 10:09

Vraag

Ik heb een vraag. Ik lees soms wat dingen op de site van een dominee www.drskexalto.nl Ik kwam daar pas een zin tegen. Luther: “Lieve man, de duivel sart ons met de Wet; maar wees getroost, houd u aan Gods Woord!” Dat vind ik een beetje vreemd. De wet is toch hetzelfde als Gods woord? Het staat onder artikelen en dan aanvechting van Luther.


Antwoord

Het is meestal gevaarlijk om op één zin af te gaan. Maar in dit geval bedoelt Luther heel eenvoudig dat een oprecht christen die het nauw neemt vaak moet erkennen dat hij Gods wet niet kan volbrengen. En dan kan de duivel hem doen geloven dat het toch niets met zo’n zondaar wordt en dat we maar niet meer op Gods genade moeten hopen. Luther spreekt hier uit eigen ervaring. Hij werd vaak door de duivel aangeklaagd. Hij noemt dat sarren, plagen in je geweten. Met Gods goede wet in de hand drijft de duivel tot wanhoop. Het is dezelfde ervaring die Paulus (zonder de duivel te noemen) ons ook beschrijft in Romeinen 7:24,25: De wet is goed, maar ik ben zo slecht. Ik ellendig mens, wie zal mij verlossen?

Maar Luther leerde (net als Paulus trouwens, die dan zegt: Ik dank God door Christus Jezus onze Heere) dat hij mocht vertrouwen op Gods genadebeloften in het Evangeliewoord: het bloed van Jezus, Gods Zoon, reinigt ons van alle zonden. En dat beveelt hij in deze zin die ernstige christen, die gekweld was door een wanhopig zondenbesef, aan.

We kunnen echt nog veel leren van iemand als Luther!

Ds. H. D. Rietveld

Lees meer artikelen over:

Luther
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. D. Rietveld

  • Geboortedatum:
    06-11-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Nijkerk
  • Status:
    Actief
106 artikelen
Ds. H. D. Rietveld

Bijzonderheden:

emeritus


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Kunt u in het kort uitleggen wat de doop, en dan heb ik het voornamelijk over de kinderdoop, inhoudt in de Chr. Geref. kerk? Is er verschil met de bediening daarvan in andere kerken?
Geen reacties
18-01-2004
Als dominee in de Ger. Gem. word je naar mijn idee geleerd hoe je een preek moet preken. Het lijkt zo vaak op elkaar, elke zondag weer hetzelfde. Punt 1, punt 2, punt 3. Het lijkt erop dat, wanneer je...
Geen reacties
18-01-2007
Het verschil tussen joden en christenen is onder andere de verschillende Bijbel/Thora en het geloof in de komst van Christus. Is er voor moslims die joden haten verschil tussen de joden en christenen?...
3 reacties
18-01-2024
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering