Hebt gij Mij lief?

Ds. J.L. Schreuders / Geen reacties

07-01-2015, 10:31

Vraag

In Johannes 21 wordt Petrus driemaal de vraag gesteld: “Hebt gij Mij lief?” Naar mijn weten worden er in het Grieks twee verschillende woorden gebruikt voor liefhebben, namelijk agapan en philein. Ik weet niet of dit klopt en wat is het verschil in deze geschiedenis? Ik ben erg benieuwd.


Antwoord

Beste vragensteller,
 
Mijn antwoord stelt je misschien iets teleur. Ik weet dat menig uitlegger en prediker grote consequenties verbindt aan het gebruik van twee woorden voor liefhebben in het door jou genoemde gedeelte. Agapao zou dan de diepe liefde beduiden. Fileo zou een afgezwakte betekenis hebben. En het gebruik van deze woorden zou de kloe van Jezus' vragen en van Petrus' antwoorden zijn.
 
Hoewel menig gewaardeerd prediker met mij van mening daarover zal verschillen -en dat mag- neem ik gaarne de vrijheid om dit helemaal in twijfel te trekken en zelfs meer dan dat. Fileo een andere ( minder vergaande ) betekenis van liefde in het Johannesevangelie? Daar is geen sprake van? Nota bene de liefde van de Vader tot de Zoon wordt van fileo aangeduid (Joh. 5:20!). Een diepere liefde is er echter welhaast niet denkbaar. Het klopt dus niet.

Bovendien staat er dat Jezus ten derde maal vroeg: Hebt gij Mij lief? Dan wordt fileo gebruikt. Strikt genomen zou het dan niet kloppen omdat de eerste twee keren agapao is gebruikt. Jezus zou het dan dus niet een derde keer met deze woorden hebben gevraagd.

Volgens mij worden de woorden agapao en fileo ter afwisseling gebruikt om niet steeds hetzelfde woord te gebruiken, zonder dat er enige uitlegkundige en predikkundige conclusies uit mogen worden getrokken. De diepe betekenis van dit gedeelte wordt daardoor allerminst aangetast. Alleen jammer voor de exegeten en predikers, die daar alles aan ophangen. 
 
Hartelijke groeten
Ds. J. L. Schreuders, Urk

Lees meer artikelen over:

agapeGrieks
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.L. Schreuders

  • Geboortedatum:
    24-08-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Boven-Hardinxveld
  • Status:
    Actief
174 artikelen
Ds. J.L. Schreuders

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Help, mijn leven ontspoort compleet door mijn eigen denkvermogen! Een aantal jaren geleden mocht ik voor het eerst zien op Gods goedheid voor de mens. Dat was een tijd waarin ik zo vol en verzadigd wa...
Geen reacties
07-01-2019
Het Marcusevangelie spreekt inzake de verloochening van Petrus van het tweemaal kraaien van de haan. Bij de andere evangeliën is dat eenmaal. Ook in de ontkenningen van Petrus zit verschil. Hoe komt d...
Geen reacties
07-01-2021
Ik heb een vraag over twee teksten in de HSV. Bij de volgende tekst denk ik dat er een foutje staat. In Efeze 2:11 "Bedenk daarom dat u die voorheen heidenen was in het vlees en die onbesnedenen genoe...
3 reacties
07-01-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering