Klachten bij niet-verwerkt-verdriet

drs. A.J. van den Noort / geen reacties

03-06-2013, 10:15

Vraag

In mijn omgeving ken ik iemand die vaak lichamelijke klachten heeft. Dan heeft ze Pfeiffer, dan moet ze weer aan een glutenvrij dieet. Nu heeft ze klachten met de lever en last van vermoeidheid. Ze heeft veel meegemaakt. Haar vader is op jonge leeftijd overleden. Daar word thuis ook nooit over gepraat. Kunnen deze klachten te maken hebben met het verdriet wat zij nooit verwerkt heeft? Ze heeft haar verkering een jaar geleden uitgemaakt omdat haar ex-vriend telkens vroeg naar haar vader! Wat kunnen wij als familie hierin betekenen? Ik vind het moeilijk om hier een gesprek met haar over te beginnen.

Antwoord

Beste vragensteller,
 
Ik snap je relatie met die persoon niet zo goed, is het een familielid, of een kennis? Je beschrijft de persoon waar je je zorgen om maakt enigszins vaag.

Het is lastig om als 'buitenstaander' wat te zeggen/vinden over de gezondheid van een ander. Ik begrijp dat je je zorgen maakt, omdat de persoon vaak ziek is. Is zij dan telkens bij de huisarts geweest, of zoekt ze op internet haar klachten op en stelt ze dan haar eigen 'diagnose'?

Je vraag is: kunnen deze klachten met niet-verwerkt-verdriet te maken hebben? Verdriet/angst/somberheid kan inderdaad aan je knagen en zeer veel klachten geven. Kun je met die persoon over dit verdriet praten? Of is dit een verboden onderwerp?

Als je een goede relatie met die persoon hebt, zou je een keer samen naar de huisarts kunnen gaan; als lichamelijke zaken uitgesloten zijn, zou de huisarts die persoon eventueel naar een psycholoog kunnen verwijzen.

Sterkte!

Drs. A. J. van den Noort

drs. A.J. van den Noort

drs. A.J. van den Noort

 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Kampen
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:
  Huisarts

Tags in dit artikel:

gezondheidverwerking
geen reacties

Terug in de tijd

Ik voel me de laatste tijd erg moedeloos en eenzaam. Er zijn best veel dingen in mijn leven gebeurd die mijn leven op de...
geen reacties
03-06-2019
Ik ben een meisje van 12 jaar en heb elke dag van dat vieze, witte spul. Wat is dat? Ik heb in een boek gelezen dat je d...
11 reacties
03-06-2010
Wij hebben het in de les over zelfbevrediging gehad. Daarin kwam naar voren dat er op verschillende neutrale instellinge...
geen reacties
03-06-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering