Tekst op rouwkaart

Ds. W. C. Meeuse / 1 reactie

11-02-2013, 08:08

Vraag

Op een rouwkaart wordt weleens Psalm 39:10 vermeld: "Ik ben verstomd, ik zal mijn mond niet opendoen, want Gij hebt het gedaan." Hoe moeten we dit precies verstaan?


Antwoord

In vers 3 van Psalm 39 lezen we: "ik was verstomd door stilzwijgen, ik zweeg van het goede; maar mijn smart werd verzwaard." Hier zwijgt David van datgene wat de Heere hem nog geeft, te midden van zijn bestrijdingen en zijn vijanden. Zie ook Psalm 32:3 en 4. Maar in vers 10 is het een zwijgen in geloofsvertrouwen, onderwerping aan de Heere, van Wie hij belijdt dat zijn hele leven in Gods handen ligt.

Dat vers 10 wel boven een rouwkaart staat wijst op de erkenning dat de Heere het leven heeft genomen. Maar ook wijst het er vaak op dat er sprake is van een plotseling sterven, we zijn sprakeloos, met stomheid geslagen. Het is niet een kwestie van de schuld op God schuiven, maar de erkenning dat Hij regeert over leven en dood. En we willen de Heere niet tegenspreken. In dezelfde zin zei Job: "De HEERE heeft gegeven. de HEERE heeft genomen, de Naam des HEEREN zij geloofd." Zo wordt ook vers 8 van deze Psalm wel gebruikt boven rouwadvertenties: "en nu, wat verwacht ik, o HEER, mijn hoop die is op U."
 
Ds. W. C. Meeuse

Tags in dit artikel:

bijbeltekstdood
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. C. Meeuse

  • Geboortedatum:
    12-04-1944
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Sliedrecht
  • Status:
    Actief
134 artikelen
Ds. W. C. Meeuse

Bijzonderheden:

Emeritus (2011)


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
MUS
17-02-2013 / 17:32
Niet echt getuigende tekst... Gebruik dit 'laatste bericht' om Hem de eer te geven!

Terug in de tijd

Wat is het verschil tussen een zaligmakend geloof en een conclusiegeloof?
9 reacties
11-02-2011
Hoe zal ik beginnen? Ik weet het niet. Het gaat om het kruis dat God mij gegeven heeft. Er zijn momenten dat ik bang ben het niet te kunnen dragen. Dan nu mijn strijd: de mensen die ik lief heb -mijn ...
Geen reacties
11-02-2020
Ruim een jaar geleden begon ik met het inwerken van mijn nieuwe collega. Het was een leuke collega, ik kon heel goed met haar overweg. Maar hoe langer ze bij ons werkte, hoe duidelijker ik zag dat ze ...
3 reacties
11-02-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering