Traumageesten

prof. dr. M.J. Paul / geen reacties

28-01-2012, 09:39

Vraag

Aan ds. Paul. Bent u bekend met traumageesten of herinneringsdemonen? Ik hoorde daar onlangs iets over, maar begrijp het niet echt.

Antwoord

Beste vraagsteller,

De begrippen zeggen mij in eerste instantie ook niet zoveel, want ze worden niet gebruikt in de christelijke handleidingen over bevrijding van demonische machten. Enig zoeken levert op dat de termen "traumageesten" en "herinneringsdemonen" gehanteerd worden in esoterische lectuur, o.a. in uiteenzettingen over het sjamanisme. De gebruikers van deze termen menen dat trauma’s ook geestelijke entiteiten nalaten in ons leven en diverse cursussen zijn erop gericht hoe mensen van die geesten los kunnen komen. Klopt het dat u in dergelijke kringen over dit verschijnsel hoorde?

Het lijkt mij dat christenen deze termen beter niet kunnen hanteren. Het is wel zo dat in sommige gevallen traumatische ervaringen een rol kunnen spelen in de overdracht van demonische belasting, maar dat is een ingewikkeld onderwerp. In de meeste gevallen leveren trauma’s psychische problemen op die behandeld kunnen worden door hulpverleners op psychisch gebied.

Prof. dr. M. J. Paul

prof. dr. M.J. Paul

prof. dr. M.J. Paul

 • Geboortedatum:
  13-03-1955
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Ede
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  -Eindredacteur Studiebijbel OT
  -Senior docent Oude Testament (CHE)
  -Deeltijd hoogleraar OT te Leuven (B)
  -Directeur-bestuurder THGB

Tags in dit artikel:

demonengeestenoccult
geen reacties

Terug in de tijd

Stel dat zelfbevrediging niet goed te keuren is en het gebeurt toch. Ik las van een gevoel van bezoedeling. Misschien mo...
1 reactie
28-01-2016
Onlangs vertelde een broeder van mij die een cursus volgde bij Gave Veste (Belgische Christelijke organisatie voor vluch...
8 reacties
28-01-2016
Als een predikant een beroep heeft aangenomen, wanneer mag de gemeente dan weer zelf gaan beroepen?
geen reacties
28-01-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering