Psychische beperkingen

drs. N.J. Borst-den Breejen / 2 reacties

05-10-2011, 16:03

Vraag

Hoe komt het toch dat mensen met een psychische beperking vaak contact zoeken met elkaar en er vervolgens situaties ontstaan die erger zijn dan de beperking zelf? Wat kun je doen wanneer je dit in je naaste omgeving ziet gebeuren? Als je ziet hoeveel verdriet men elkaar doet zou je wel in willen grijpen, maar ik ben nogal direct en in het verleden is me dit niet in dank afgenomen. Mag je dan zomaar toekijken hoe men elkaars leven en emoties stuk maakt? Waarschuwen helpt niet, het lijken wel magneten die elkaar aantrekken. Is hier een verklaring voor? Het gaat over een meisje met borderline en een jongen met pddnos. Ik ken van beide de ouders goed, zij vinden het ook erg moeilijk en weten ook niet hoe ze hier mee om moeten gaan. Kan iemand ons advies geven?


Antwoord

De ingestuurde kwestie doorgelezen, waarbij ik merk dat ik het lastig vind om als psycholoog een antwoord te formuleren op de daarin gestelde vragen. In het stukje staan een aantal vooronderstellingen en het gaat over twee zeer specifieke personen die de vragensteller op het oog heeft. Degene spreekt zijn/haar zorg uit, zowel over deze mensen met hun door hem/haar aangegeven problematiek, als over hun onderlinge relatie én beide ouders. Hierbij blijf ik onwetend aangaande de aard van het contact wat hij/zij met hen heeft. Tevens ontkom ik niet geheel aan de indruk dat de vragensteller, op basis van zijn/haar persoonlijke mening, afkeurend staat ten opzichte van een (voor zover ik geïnformeerd ben) vrijwillige keuze van twee (volwassen) mensen, die daarvoor zelf de verantwoordelijkheid dragen.
 
Wanneer ik inga op vragen wil ik alle betrokkenen zo goed mogelijk recht doen en tevens graag verhelderend zijn voor een breed publiek, omdat Refoweb voor een ieder toegankelijk is. Bij deze vraagstelling ben ik van mening dat ik hieraan niet trouw kan blijven en daarom zie ik (en Refoweb) op dit moment af van het beantwoorden ervan.
 
Drs. N. den Breejen

Tags in dit artikel:

borderlinePDD-NOS
Dit artikel is beantwoord door

drs. N.J. Borst-den Breejen

  • Geboortedatum:
    26-05-1967
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Sleen
  • Status:
    Actief
17 artikelen
drs. N.J. Borst-den Breejen

Bijzonderheden:
GZ-psycholoog

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
linneke
05-10-2011 / 19:13
Mooi antwoord van mw den breejen!
Samanthi
05-10-2011 / 22:26
Ja vind ik ook, prachtig antwoord

Terug in de tijd

Ik heb een vraag over een bijbeltekst. In Exodus 4:24 lees ik: “En het geschiedde op den weg, in de herberg, dat de HEERE hem tegenkwam, en zocht hem te doden.” Het blijkt uit de kanttekeningen dat di...
Geen reacties
05-10-2013
Waarom wordt bij het lezen van de wet altijd gezegd: “Ik ben de Heere Uw God, Die u uit Egypteland, uit het diensthuis, uitgeleid heb.” Dat gold toch voor Israel?
6 reacties
05-10-2013
Mijn man staat op tweetal voor de verkiezing van een diaken. Wij worstelen hiermee. Het was niet wat we hadden verwacht en eerlijk gezegd ook niet iets waar we op zaten te wachten... Toch willen we nu...
9 reacties
05-10-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering