Doop en gescheiden zijn

Ds. J.L. Schreuders / Geen reacties

23-06-2011, 08:29

Vraag

Mag je je kind laten dopen als je gescheiden bent?


Antwoord

Beste vragensteller,
 
Als je gescheiden bent... dat is op zichzelf al vrij algemeen gesteld. Waarom ben je gescheiden? Dat maakt allemaal al heel groot verschil. Uit jouw vraag blijkt dat niet.
 
Stel echter, het gaat om een scheiding, zonder dat er ontrouw in het spel was , maar omdat het niet meer ging. Ik neem aan dat een kerkenraad ook in zo'n geval een gesprek zal hebben met de betrokken ouder die zich heeft gemeld voor de bediening van de Heilige Doop. Een doopgesprek vindt altijd plaats , dus ook nu. Daarbij zal het feit van scheiding niet onbesproken blijven. Het element van schuld zal op een pastorale maar ook ernstige wijze ter sprake moeten komen. Het doen van schuldbelijdenis ten overstaan van de kerkenraad is geen schande.
 
In dit geval zal de kerkenraad er dunkt mij niet voor kiezen het kind ongedoopt te laten. Het kind is op het erf van kerk/gemeente geboren en behoort gedoopt te wezen. Uiteraard moet daarbij de christelijke opvoeding wel gewaarborgd zijn. Eventueel kunnen anderen ( bijvoorbeeld grootouders ) mede beloven.
 
Hopelijk is dit antwoord voldoende,
Ds. J. L. Schreuders

Lees meer artikelen over:

doopechtscheiding
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.L. Schreuders

  • Geboortedatum:
    24-08-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Boven-Hardinxveld
  • Status:
    Actief
174 artikelen
Ds. J.L. Schreuders

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Waarom staat er in het Onze Vader "en leid ons niet in verzoeking"? Het is toch niet God die mensen verzoekt maar de duivel?
3 reacties
23-06-2023
Ik kamp de laatste tijd met een groot probleem. Al jaren heb ik last van de vermoeidheidsziekte ME. Het kost mij ontzettend veel energie om de huishouding draaiend te houden. Met tussendoor uitrusten ...
4 reacties
23-06-2010
Ik ben al enige tijd depressief en dat legt behoorlijke druk op mijn geloofsleven. Vorige week zondag deed ik belijdenis, maar kan ik wel aan het Heilig Avondmaal gaan, terwijl ik zo met de dood bezig...
3 reacties
23-06-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering