Vraag
Ik las de vraag en het antwoord van ds. Paul over het Heilig Avondmaal in een andere gemeente. Waar deze vragensteller mee zit begrijp ik heel goed. Ik ben zelf ook lid van de Gereformeerde Gemeenten. Ik heb daar belijdenis gedaan van mijn geloof omdat ik mij op dat moment daar thuis voelde en ook achter de leer van deze kerk kon staan. Ik mag daar ook elke keer weer aan het Heilig Avondmaal gaan. Maar ik kom ook regelmatig in een vrij-evangelische gemeente waar mijn vriendin lid is. Ik ben daar inmiddels bekend in de gemeente en ik kan grotendeels ook achter de leer staan die daar verkondigd wordt.
Een tijdje geleden was ik daar in de gemeente toen het Heilig Avondmaal gehouden werd. Ik voelde me enerzijds erg geroepen om aan de tafel te komen. Toch hield de ‘Ger. Gem.’ mij op dat moment tegen. Ds. Paul noemt het ook een gemeenschap der gelovigen. Zo zijn alle gelovigen één lichaam waarvan Christus het hoofd is. Maar deze gemeenschap gaat naar mijn idee dwars door de kerkmuren heen. Mag je op zo’n moment Gods roeping afwijzen? Ik voel me nog steeds schuldig dat ik toen niet aan de avondmaalstafel heb deelgenomen. Staan de kerkelijke regels van de Ger. Gem. boven deze roeping? En kunt u ook uitleggen waar het in de Bijbel gaat over het kerkelijk toezicht?
Antwoord
Beste vraagsteller,
Met aandacht heb ik je vraag gelezen. Je vraagt of de kerkelijke regels van de Geref. Gem. boven de roeping staan om aan de gemeenschap der heiligen uiting te geven? Natuurlijk niet! Maar er zijn wel kerkelijke regels om op een geordende wijze aan die gemeenschap gestalte te geven. Daar hoort een "open Avondmaal" echter niet bij.
In art. 61 van de Dordtse Kerkorde lezen we: “Men zal niemand ten Avondmaal des Heeren toelaten, dan die naar de gewoonheid der kerken tot welke hij zich voegt, belijdenis der gereformeerde religie gedaan heeft, mitsgaders hebbend getuigenis van een vrome wandel, zonder welke ook degenen die uit andere kerken komen, niet zullen toegelaten worden.”
Ds. De Gier schrijft verder in zijn verklaring van de D.K.O. (blz 301): “De vraag kan tenslotte nog gesteld worden of gasten van elders, uit andere gemeenten, toegang tot de tafel des Heeren kan worden verleend. In ieder geval is en blijft de kerkenraad verantwoordelijk om alleen toe te laten degenen van wie hij op enigerlei wijze verzekerd is aangaande de zuiverheid der belijdenis en een onergerlijk leven” (einde citaat).
Duidelijk is dat met een beroep op de gemeenschap der heiligen men als kerkenraad niet zonder meer iemand toe kan laten tot de bediening van het H.A. in de gemeente. Daar kan ieder zich voor uitgeven, die toch helaas niet beantwoordt aan hetgeen vereist wordt om aan te kunnen gaan.
Als gemeenten willen wij ons houden aan wat de D.K.O. voorschrijft. Ook hebben de belijdende leden beloofd zich daaraan te houden. In 1 Kor. 14 :40 lezen we: Laat alle dingen eerlijk en met orde geschieden.
Met vriendelijke groet,
Ds. H. Paul
Lees ook:
Dit artikel is beantwoord door
Ds. H. Paul
- Geboortedatum:16-07-1928
- Kerkelijke gezindte:Gereformeerde Gemeenten
- Woon/standplaats:Moerkapelle
- Status:Inactief
Bijzonderheden:
Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
De kerkregels, die orde en regelmaat beogen, zijn ondergeschikt aan de werking van de Geest in het hart.
Laat kerkregels, hoe goed ook bedoeld en vaak ook nuttig, niet het enige criterium zijn om daarop je besluit om als dan niet deel te nemen bepalen.
Ieder zij voor zijn eigen besef ten volle overtuigd, schrijft Paulus.
Wedersta de roeping van de Geest niet, maar wees ook niet een steen des aanstoots voor anderen. hier komt het aan op fijngevoeligheid. Laat via het gebed God je overtuigen van je keuze om wel of niet aan het HA deel te nemen.
gaat het hier ook over, en daar staat bij dat,
als je ergens anders kerkt, en het blijkt Heilig Avondmaal te zijn,
dat je dan niet vooraf het zelfonderzoek hebt kunnen doen...
Lijkt mij ook een belangrijk punt voor deze vraag...