Gods goedertierenheden tot bekering

Ds. D. Breure / Geen reacties

29-12-2009, 13:35

Vraag

Een vraag voor iemand, die weet hoe Gods goedertierenheden tot bekering leiden. Wilt u daar iets over vertellen? Ik zie zelf veel van Zijn goedertierenheden in mijn leven en heb ook een betrekking op de Heere mogen krijgen, maar worstel nog erg met de zondebeleving in die weg. En ook: van verre gezien, maar nog niet omhelsd.


Antwoord

Onder Gods goedertierenheden versta ik in het verband van Romeinen 2:4: Zijn verbond en woorden waarmee Hij ons omringt (al kunnen ook andere gaven uitingen van Gods goedertierenheid zijn). Daardoor roept Hij ons tot Zich. Zegt Hij als het ware: “Zie toch welk een goede God Ik ben, bereid om te behouden, Die alle zaligheid geef. Ik geef ook zondebeleving en geloof en bekering en verlangen Mij te dienen.” Gods doel is dat ons dat tot overgave aan Hem brengt. Als een mens die dat allemaal mist, maar die dat kan en mag verkrijgen vanuit Hem in Christus.

Al Zijn goedertierenheden willen ons afleren om slecht van Hem te denken. En ons brengen tot de overgave aan Hem: dat Hij zaligmaakt. Van begin tot eind. Volkomen dus. Het hart van die overgave is de overgave als een goddeloze aan Christus, om Wiens wil God goddelozen rechtvaardigt. Zondebeleving is oprecht als het ons uitdrijft tot Christus. En zondebeleving wordt verdiept als wij aan Zijn voeten zien wat we Hem aandeden en dat Hij ze verzoent. En dan kan die zondebeleving (berouw) nooit diep genoeg zijn.

De tekst van verre gezien, nog niet omhelsd komt uit Hebreeen 11, waar staat “gezien én omhelsd.” Echt zien, is gelovig zien, is omhelzen. Denk aan Israel in de woestijn: zij waren gebeten door de slangen en wie zag op de koperen slang werd en was genezen. Zien is zien met overgave, met vertrouwen.

Waarschijnlijk bedoelt de vraag met zien “verlangen” en met omhelzen “toeëigenen, geloven” (denk ik). Wie verlangt mag zich toeëigenen. Want de HEERE is genegen om te geven, om te schenken. Wij hoeven Hem niet gewillig te maken. Hij maakt ons gewillig om te begeren en te verlangen. En die overgave is overgave als een mens die niks heeft en niks kan, maar die alles ontvangt van Hem. Overgave als een goddelozen en vruchteloze aan Hem Die vergeef ten heiligt en vernieuwt.

Ds. D. Breure

Lees meer artikelen over:

geloofszekerheid
Dit artikel is beantwoord door

Ds. D. Breure

  • Geboortedatum:
    30-08-1962
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Kockengen
  • Status:
    Actief
57 artikelen
Ds. D. Breure

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan ds. Van Campen. Ik heb met veel belangstelling uw preek over NGB p.15 gevolgd op 25-11-12. U vraagt zich af of de erfschuld wel bijbels is, tenminste, zo heb ik het gehoord. Nu heb ik n.a.v. eerde...
22 reacties
29-12-2012
Een dierbare is overleden en mocht getuigen van Gods liefde en vergeving. We mogen geloven en vertrouwen dat deze dierbare een kind van God mocht zijn. Op de begrafenis werd ook gesproken over diens b...
Geen reacties
29-12-2022
Help! 1,5 jaar geleden kwam een Bijbeltekst over de vergeving van zonden zo bij mij binnen, dat ik zag dat ook mijn zonden zijn vergeven. Nu val ik steeds weer in zonden (zelfbevrediging) maar ook and...
2 reacties
29-12-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering