Voor- en tegenstanders van inenten
Ingezonden mededeling | 9 reacties | 02-06-2020| 19:35
‘Gezondheid en ziekte vallen ons niet bij toeval, maar uit Gods vaderhand ten deel.’ Dit staat opgetekend in de Heidelbergse Catechismus en is daarom voor vele christenen reden om af te zien van vaccinaties. Voor- en tegenstanders van vaccineren zijn verwikkeld in een stevige discussie die de gemoederen soms flink verhit.
Vaccinatiegraad
Lang niet alle ouders laten hun kinderen inenten. Dit jaar was er voor het eerst sinds lange tijd een lichte stijging te zien in de vaccinatiegraad, die jarenlang daalde. Dit gebeurt niet alleen op de biblebelt, maar door heel Nederland. Vaak maken ouders vanuit hun geloofsovertuiging bezwaar. Op de biblebelt wordt slechts 50 tot 80 procent van de baby’s en peuters gevaccineerd. Ook in Bergen, waar veel antroposofen wonen, die geloven dat een kind op natuurlijke wijze weerstand moet opbouwen tegen ziekten, is er een lage vaccinatiegraad. Zij kiezen bijvoorbeeld voor een vervangend natuurlijk middel zoals Homeopathische Profylaxe (HP), dat bestaat uit het geven van homeopathische verdunningen van bepaalde stoffen. Voor dit middel is overigens geen wetenschappelijk bewijs.
Geloofsovertuiging
Geloofsovertuiging hangt dus sterk samen met de keuze om niet te vaccineren. Ondanks dat alle reformatorische kerken de tekst in de Heidelbergse Catechismus onderschrijven, is dit niet voor iedere gelovige ouder een reden om niet te vaccineren. Dat volgens de tekst ziekte geen toeval is, wil volgens sommigen niet zeggen dat mensen zich er niet tegen hoeven te beschermen. In die zin zou je vaccinatie ook kunnen vergelijken met gezond eten, bewegen, etc. Of je nu kiest voor vaccineren of niet, vanuit Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is dit kosteloos en valt dit dus niet onder het eigen risico van de ziektekostenverzekering.
Bepaalde ouders die niet willen vaccineren geven aan pas tot het gebruik van medicamenten over te gaan, wanneer een ziekte zich ook inderdaad aandient of aangediend heeft. Er wordt dus gekozen om geen preventieve middelen te gebruiken, waaronder een tetanusvaccinatie en preventieve antibiotica. Deze groep vertrouwt op de bedoelingen van God, in gezondheid en ziekte. Om ons op zonden te wijzen kan Hij ook bijzondere tegenspoed sturen, waardoor een grote groep mensen zich afvraagt of het coronavirus een straf van God is.
Nederlanders steeds kritischer
Vanuit een geloofsovertuiging willen mensen dus soms niet vaccineren, wat al speelt sinds het beschikbaar komen van vaccinaties. Echter is vaccineren onder veel meer Nederlanders niet meer zo vanzelfsprekend. In 1994 is de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) opgericht om burgers naar eigen zeggen te waarschuwen voor de gevaren van inenten. Volgens deze partij is de lijst met bijwerkingen lang en ernstig en werken vaccinaties niet. Ook vindt de vereniging dat kinderen veel te jong zijn wanneer ze worden ingeënt en dat het afweersysteem op die leeftijd nog niet is volgroeid. Daarnaast vindt de NVKP dat de burger veel te weinig en te eenzijdige voorlichting krijgt. Het RIVM geeft aan dat deze partijen hun claims onderbouwen met voorbeelden van kinderen die een ernstige aandoening hebben gekregen nadat ze gevaccineerd waren, zonder dat aannemelijk wordt gemaakt dat er een verband bestaat en dat andere, bekende oorzaken van dergelijke aandoeningen buiten beschouwing worden gelaten.
Als God dan besluit je te slaan met ziekte mag je dan wel tegen Gods wil ingaan door het te bekorten en genezen? Voor mij zou dan toch gelden dat je het geduldig moet dragen en niet zien te genezen, want God wil dat je ziek bent.
Door wie ingezonden?
Wat is het doel?
Daar buiten gaan ze op de knieën, omdat ze zo dankbaar zijn dat er vaccinatie bestaat.