Poplezing Jijdaar! 11 mei in Katwijk
Nieuwsredactie | 22 reacties | 06-05-2013| 18:46
De stichting Jijdaar! uit Leersum komt met zijn bekende en spraakmakende poplezing naar Katwijk. Al eerder besloot de christelijke jongerenorganisatie om opnieuw het land in te gaan om de gevaren en uitwassen van popmuziek onder de aandacht van de jeugd te brengen. Reden is het verzoek van tientallen jeugdverenigingen en kerkelijke organisaties uit het hele land aan het bestuur van Jijdaar! om te blijven waarschuwen tegen de enorme invloed en gevaren van veel moderne muziek. De avond in Katwijk wordt gehouden op DV zaterdag 11 mei 2013.
Jijdaar! organiseert de zogenoemde poplezingen al enkele jaren. Daarin komen ondermeer de perversiteit van Lady Gaga, de platvoerse en seksueel gerichte teksten uit Top40-muziek en de hedonistische boodschap van Jan Smit aan de orde. Daarnaast wordt kort aandacht gegeven aan de historie van popmuziek. In het getoonde filmmateriaal komen artiesten uit de jaren 60 en 70 zelf aan het woord, waarbij ze aangeven op welke wijze ze jongeren met hun boodschap proberen te manipuleren. Beeldmateriaal en Nederlandse ondertiteling leggen haarfijn de perversiteit van veel hedendaagse popmuziek bloot.
Bij de start van de vernieuwde lezing eind 2011, kreeg de stichting nationale en internationale aandacht met haar boodschap. Inmiddels hebben vele tienduizenden christelijke jongeren en ouderen te lezing gezien. Voor velen was dat reden om hun kijk- en luistergedrag aan te passen. Voor anderen was de poplezing het middel om definitief te breken met popmuziek. In de presentatie is het evangelie van Jezus Christus norm en leidraad. Het is immers zinloos als jongeren breken met de uitwassen van de moderne muziekcultuur, maar onbekeerd blijven.
Impressie van de poplezing uit december 2010.
De lezing is samengesteld door onder meer ervaringsdeskundigen op het gebied van popmuziek, technici op audiovisueel terrein en jongerenwerkers. Dat alles onder de bezielende leiding van ex-dj Koos de Jong uit Leersum.
De presentatie van de eerstvolgende lezing staat gepland op: zaterdag 11 mei 2013. Locatie is kerkelijk centrum Het Anker, Voorstraat 74 in Katwijk. Aanvang 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur. De avond wordt gehouden in samenwerking met de Stichting Jongeren Avonden Katwijk. Hoewel de lezing in eerste instantie bedoeld is voor jongeren, worden ook ouderen van harte uitgenodigd deze avond bij te wonen.
Voor meer informatie zie de site van de stichting.
Kortom: Eenzijdige lezing met oogkleppen
ik liep stage in Engeland, iedere avond naar de pub met veel popmuziek.
Op een dag liep ik een kerk in en las een blaadje met de tekst:
psalm of David.
1 The Lord is my shepherd, I lack nothing.
2 He makes me lie down in green pastures,
he leads me beside quiet waters,
3 he refreshes my soul.
He guides me along the right paths
for his name’s sake.
4 Even though I walk
through the darkest valley,
I will fear no evil,
for you are with me;
your rod and your staff,
they comfort me.
5 You prepare a table before me
in the presence of my enemies.
You anoint my head with oil;
my cup overflows.
6 Surely your goodness and love will follow me
all the days of my life,
and I will dwell in the house of the Lord
forever.
En opeens voelde ik me weer een christen, geen refo (wel een beetje nog), maar het kwam hard aan.
Dat moment.....zal ik nooit meer vergeten.
De volgende avond wel weer naar de pub hoor.
Ach laat die Koos de Jong toch, iedereen mag een hobby hebben.
@Wim2600, ik vraag me af wat je dan op zo’n christelijke site doet? Niet dat dat mijn zaken zijn.
Maar reageer je op alles wat christelijk is, dat je blij bent dat je geen christen bent? Grappig. Je zal er wel druk mee zijn.
Jijdaar, keep going!
Dan hoop ik dat je nog veel zult lezen van ‘mensen die hun geloof op een positieve manier beleven en uitdragen naar anderen’ en dat je door hun de essentie van het geloof zult meekrijgen! :)
En ach, de duivelse oorsprong van popmuziek? Wel eens verdiept in de duivelse oorsprong van sommige klassieke muziek en orgelmuziek? Ik denk dat je zo alle kunstvormen verderfelijk kan bestempelen. (Wat ook gebeurt in de refo wereld. Maar pas op als je het over het orgel hebt, want die is heilig!)
oopsie
Ik begrijp je punt, maar toch ben ik van mening dat die breedheid juist wel goed in de lezing naar voren komt. Het gaat namelijk van ‘The king of pop’ Michael Jackson naar de heavy metal band Lordi en anderzijds de ‘onschuldige’ Nederlandstalige muziek met Jan Smit of zelfs het nog ‘onschuldigere’ K3. Doordat er zo’n breed scala aan popmuziek voorbij komt, geeft de lezing juist een veelzijdig beeld.
Je tweede punt begrijp ik niet helemaal. Dus omdat klassieke muziek of orgelmuziek misschien ook wel een duivelse oorsprong hebben, moeten we maar zwijgen over de (eventuele) gevaren van popmuziek? Die link leg ik niet. Omdat er veel meer dingen een niet christelijke achtergrond hebben, moeten we er maar helemaal niet meer aan beginnen iets aan het licht te stellen? Als we zo gaan redeneren, is natuurlijk alles goed te praten. Mij lijkt dat je ergens moet beginnen, toch? Daarnaast beïnvloedt klassieke muziek of orgelmuziek niet zo je denken als dat popmuziek doet. Maar misschien komt Jijdaar! volgend jaar wel met een lezing over de gevaren van klassieke muziek. Who knows;)
Die breedheid komt niet echt in beeld. Toegegeven, met ladyGaGa en Michael Jackson heb je wel redelijk mainstream muziek te pakken, maar "HardRock Hallelujah" van Lordi is echt een randverschijnsel in de muziekwereld.
Als je Nicolo Paganini, Wolfgang Amadeus Mozart en Richard Wagner neemt als leidraad door de "klassieke muziek" kun je een zeker zo duistere compilatie van hele foute dingen maken.
Ook maar niet meer luisteren dan?
De popmuziek is enorm veel breder dan dat. Daarnaast zijn er ook stijlen als rock, blues, dance, enzovoorts.
Ik beluisterde laatst een CD (progressieve metal heet de stijl geloof ik) van een christelijke zanger. Vraag me even niet om een titel, maar het ging over het leven en de strijd van Maarten Luther. Deze muziek heeft mij (hoewel ik niet kan zeggen dat ik het muzikaal gezien echt heel mooi vond) meer aan het denken gezet dan menig predikant dat op zondag voor elkaar krijgt.
Om dan vervolgens "Lordi" als een sprekend voorbeeld van de gemiddelde metal voor te stellen vind ik redelijk kort door de bocht.
Allereerst is Lordi niet echt hardrock, maar meer metal. Besef daarnaast ook dat het eurovisie songfestival over het algemeen ook niet echt gezien wordt als een podium voor A-artiesten.
Als ik kijk naar de meest toonaangevende metal-acts van dit moment staan daar aardig wat Scandinaviers in, maar de meesten daarvan zijn al een paar jaar langer onderweg dan Lordi.
we moeten elkaar wel hebben vandaag ;-)
Ben het niet helemaal met je eens (maar dat hoeft natuurlijk ook niet). Nogmaals, ik vind dat die breedheid zeker wel in beeld komt. Wat ik me afvraag, is: wat had je dan graag gezien? Leuk dat er zoveel stijlen zijn, maar je kunt nu eenmaal niet alles in zo’n lezing aan bod laten komen.
Daarnaast, waarom komt iedereen met die klassieke muziek om de hoek zetten? Dit gaat specifiek om POPmuziek. Dat is hetzelfde als dat je naar een cursus gaat over balsporten (bestaan die?) en vervolgens vraagt waarom er niks over turnen wordt gezegd. Het gaat in deze lezing nu eenmaal om één specifieke tak van de muziekwereld, namelijk: de popmuziek. Uiteraard wel goed dat je op de hoogte bent van de ‘duistere kant’ van de klassieke muziek.
Mooi voorbeeld over die CD, maar dit was dus van een christelijke zanger. Deze zanger heeft de intentie een boodschap mee te geven die betrekking heeft op geloofsgebied. Dat is een hele andere boodschap die de popmuziek voor ons heeft.
Koos de jong laat maar een puntje zien van wat er voor duivels, occult en naar de hel trekkende muziek te koop is.
Google eens op Jay-z de man van Beyonce. Rihanna en Madonnaetc.
Allen iets met dat gekke driehoek oog. Ik snap niet waarom mensen nog hun ogen in hun broekzak stoppen. De films van tegenwoordig zijn gruwelijk. Vroeger had ik een kussen voor mijn ogen als de hulk weer in het groen tevoorschijn kwam. En nu kijken ze naar langzaam gemartelde stervende mensen in films. Hersens die uit elkaar spatten.
Kettingzaag door iemand zijn hoofd( al pacino scarface.) Dood is niets meer.
Dood in muziek duivels in muziek etc.
Leg het niet naast je neer ....
Voor de bezoekers lijkt het me handig dat ze dit wel in hun achterhoofd houden voor wat betreft de inhoud.
Overal is wel iets slechts in te vinden. Maar in de popmuziek is er veel te vinden. Daar komt bij dat het de jeugd enorm trekt tot zondige lusten etc.
Eerlijk gezegd begrijp ik je uitdrukking niet van: onschuldiger artiesten niet aan bod komen.
Elke artiest die zulke uitnodigende muziek maakt hoort erbij.
Maak niet uit welke muziek genre, alleen zie ik de grote groep jongeren niet luisteren naar klassiek.
Ik geef je een voorbeeld:
Ik zag ooit een clipje op youtube waar een klein meisje(+/- 6 jaar) dansen op muziek van Rihanna: Umbrella.
Wat Rihanna daarin in zingt is niet echt best. En zo'n kleine meid danst erop alsof het niets is.
Zou die moeder het door hebben waar haar dochter op danst?( moeder was erbij).
ik heb de lezing wel beluisterd, en ben het met Kathleen eens. De belichting is behoorlijk eenzijdig, en deels ook onjuist. Natuurlijk valt er over een hoop artiesten iets negatiefs te melden, maar de vergrotingsfactor die er in de lezing op wordt losgelaten is werkelijk enorm!
@mieptruus
Blijkbaar trekt de muziek van Rihanna je nogal aan, getuige het feit dat het mij niet zou lukken om zo'n clipje uit te zitten ;-)
Er zijn wel degelijk "onschuldige" artiesten (even voorbijgaand aan de theologische discussie waarin gesteld wordt dat ieder mens schuldig is).
In de lezing wordt er op een werkelijk bijzonder eenzijdige manier getracht alle muziek die niet reeds vóór of tijdens het leven van JS Bach gemaakt is tot een product van de duivel te benoemen (ik chargeer nu wel een beetje, maar hoop daarmee een punt duidelijk te maken).
Er zijn genoeg rockgroepen die maatschappijkritisch zijn, christelijk zijn, een politieke boodschap hebben of teleurgesteld zijn in het leven, en die gevoelens en overtuigingen bezingen.
Dat Slayer, waarvan vorige week de gitarist overleed, een nummer heeft dat Hell Awaits heet maakt van de elektrische gitaar géén vervloekt instrument.
Dat Ferdinand Porsche de kever heeft ontwikkeld in opdracht van Adolf Hitler maakt niet van iedere golf-rijder een nazi...
Ook in de mainstream pop/rock muziek is lang niet alles fout. Je mag inderdaad je ogen niet sluiten voor de duivelse kant van rock/popmuziek. Maar, zoals de gospelzanger Larry Norman ooit zei: Why should the devil have all the good music?
Ook een briljant rockgitarist heeft zijn talent van God gekregen, ook een briljante metaldrummer heeft zijn kunde niet van zichzelf.
Bovendien ken ik een aantal mensen die door de christelijke rockmuziek van onder andere Neal Morse zich zijn gaan verdiepen in de bijbel. Wellicht heeft de Heilige Geest een minder bekrompen beeld van de huidige muziekwereld dan dat wat de gemiddelde refo graag zou zien!
ik ben met je eens dat een lezing over pop-muziek suggereert dat het over pop-muziek gaat.
Waar het mijzelf (en wellicht ook naderen die de "klassieke-muziek-troef" spelen) om gaat is het feit dat er met verschillende maten gemeten wordt.
Uitzonderingen in de popmuziek worden tot algemeen geldend verheven, waar dezelfde uitzonderingen in de klassieke muziek wel in de juiste proporties gezet worden.
Natuurlijk is de beeldcultuur iets wat relatief nieuw is (al vraag ik mij, met Prediker, af of het werkelijk nieuw is of vooral meer aandacht genereert) en haakt de moderne muziek daarop in.
In die zin is de huidige muziekcultuur wellicht een sterkere mogelijkheid voor Satan dan dat welke eerdere cultuur dat ooit geweest is.
Om echter ons als christenen maar meteen terug te trekken uit een volledige stroming betekent wel dat wij Satan zijn wapens in de schoot werpen.
Er zou juist meer POSITIEVE aandacht moeten zijn voor de christelijke artiesten in dit genre.
Geloof me: daar gaat een verkondigende werking vanuit!
In hoeverre speelt je smaak mee in deze mening?
- 1
- 2