Christelijke alternatieven voor koningslied

Nieuwsredactie / 6 reacties

24-04-2013, 08:58

Dat er enige commotie is rondom het kroningslied zal je niet ontgaan zijn de laatste dagen. Er was veel kritiek en diverse artiesten kwamen met een alternatief. Uit christelijke hoek is het ook niet stil gebleven. Het begon met een zeer geslaagde parodie op de versie van John Ewbank van jeugdkerk Studio 1 in Ede. Dominee Meeuse schreef maandag 22 april een koningslied op de melodie van ”Dankt, dankt nu allen God”. Een dag later doet ook evangelist van Dooijeweert  een duit in het zakje: "Al met al geen goed begin voor onze nieuwe koning", mailt hij. "Laten we a.s. zondag Psalm 72 biddend zingen om de zegen van de Heere God voor Willem Alexander en Maxima. Op woensdag komt ds. W. Kok met zijn herrijming op het Wilhelmus. Hieronder de genoemde versies.


 

 

 

Psalm 72

(Berijming van 1773, vers 1 en 7)

Geef, HEER, den Koning Uwe rechten,
En Uw gerechtigheid
Aan 's Konings zoon om Uwe knechten
Te richten met beleid.
Dan zal Hij al Uw volk beheren,
Rechtvaardig, wijs en zacht;
En Uw ellendigen regeren;
Hun recht doen op hun klacht.

Nooddruftigen zal Hij verschonen;
Aan armen, uit genâ,
Zijn hulpe ter verlossing tonen;
Hij slaat hun zielen gâ.
Als hen geweld en list bestrijden,
Al gaat het nog zo hoog;
Hun bloed, hun tranen en hun lijden                                             
Zijn dierbaar in Zijn oog.

(Liedboek voor de kerken, vers 1 en 4)

Geef, Heer, de koning uwe rechten
en uw gerechtigheid
aan 's konings zoon, om uwe knechten
te richten met beleid.
Dan ruist op alle bergen vrede,
heil op der heuvlen top.
Hij zal geweldenaars vertreden,
maar armen richt hij op.

Hij zal de redder zijn der armen,
hij hoort hun hulpgeschrei.
Hij is met koninklijk erbarmen
hun eenzaamheid nabij.
Hij helpt, met hun bestaan bewogen,
die zijn in vrees verward.
Hun bloed is kostbaar in zijn ogen.
Hij draagt hen in zijn hart.

 

Nieuwsredactie op 24-04-2013, 08:58
6 reacties
berea
25-04-2013 / 12:36
Ik vind het eigenlijk spotten, vooral dat rappen.
BM2
25-04-2013 / 13:05
Wat doet in vredesnaam dat bovenste filmpje met het Koningslied van 'artiesten voor de Koning' op Refoweb? De Naam van God moet toch met eerbied worden uitgesproken? En zeker niet rappend, zoals berea ook opmerkt. Valt me tegen van Refoweb.

De tekst van Ds. Meeuse en Ds. Kok is dan heel wat meer waardevol.
Pcrtje
25-04-2013 / 16:03
@Berea, @BM2, ik vind jullie reacties nogal getuigen van de incompetentie in te leven in verschillende culturen. Er is niets mooiers dan wanneer mensen, en jongeren in het speciaal - aangezien voor hen de geloofsdrempel tegenwoordig zo hoog ligt, op hun eigen, specifieke manier God kunnen loven. Er is meer in de wereld dan de psalmberijming van Datheen op hele noten!
jaapo
27-04-2013 / 22:27
Zoals er geen psalmen zijn die speciaal over Kerstmis of Pasen of Pinksteren gaan, zijn er ook geen psalmen voor een inhuldiging. Ik vind het altijd iets geforceerds hebben en ook iets onheiligs, als psalmen bij deze gelegenheden gezongen worden. Psalm 72 is wel een psalm over een koning, maar het is nog maar de vraag of het een indertijd Israelitische of Judese koning is, of dat het eigenlijk over de Koning, God zelf gaat, of wellicht in de toekomst blikt met het oog op de Messias, die volgens deze dichter dan vergelijkbaar is met een toenmalige koning. Het voelt nogal aanmatigend om de psalm toe te passen op een 21e eeuwse Westerse koning. Lees dan wel de gehele psalm, niet slechts enkele verzen of coupletten. Overigens heb ik er niet veel tegen; ik zal morgen gewoon meedoen, met welke liturgie dan ook. Het zal een Gods-dienst zijn, geen koningsdienst. Of het Wilhelmus gezongen gaat worden? We zien wel, maar ik blijf het vreemd vinden, dat ons volkslied ook als gezang in het Liedboek is opgenomen.
levensbron
29-04-2013 / 14:02
berea enBM2 groot gelijk, t is verschrikkelijk wat hier in dit filmpje gebeurd.
Het is niet' eigenlijk' spotten, het IS spotten.
We zijn 1 met de wereld op deze manier.We zijn wel' in' de wereld maar niet 'van' de wereld en daar geven we op deze manier blijk van. De satan komt op deze manier geraffineerd binnen. En dat laten wij als christenen toe?

jaapo, dan kun je toch beter naar het Wilhelmus kijken in het liedboek (vooral het 6e couplet)
Mijn Schild en de betrouwen zijt Gij o God Mijn Heer enz.
Dan jou reactie op het filmpje, dat getuigt toch niet van jou christelijke visie, dan snap jij het echt niet dat het om de Heere gaat en de Heere alleen.Hem komt de eer toe, niet die mensen die zo God onterend staan te blerren.

Mooi de liederen van Ds Meeuwse en Ds Kok, van mij mogen ze bij het Wilhelmus aangesloten worden.
appelflap
29-04-2013 / 20:48
Waarin al bovenstaande liederen tekortschieten is dat het Koningslied juist bedoeld is om door het hele volk gezongen te kunnen worden. Bovenstaande liederen, hoewel de meeste prachtig zijn, zullen nu eenmaal door het grootste deel van Nederland niet worden geaccepteerd, hoe jammer dat ook is. Als je dan een Koningslied wil schrijven, moet je daar rekening mee houden en er geen uitsluitend christelijk lied van willen maken. Je kunt wel een veel respectvoller en inhoudelijk sterker lied schrijven dan Ewbank heeft gedaan, wat ook christelijk is, maar niet exclusief. Exclusief christelijke gelegenheidsliederen zijn natuurlijk prachtig, maar niet geschikt als alternatief voor het Koningslied, gezien het doel.

Meer nieuws

Onze vrienden van Geloofstoerusting.nl zetten een camera voor de neus van ds. J.C. de Groot en vroegen hem naar zijn leven met en…zonder God. Hij trouwde niet in de kerk, zette de bloemetjes buiten ti...
Geen reacties
22-04-2013
Ter gelegenheid van het bijzondere feit dat Hare Majesteit Koningin Beatrix zal aftreden en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem Alexander als koning der Nederlanden zal worden ingehuldigd, heeft d...
9 reacties
16-04-2013
Van 5 tot 20 april heeft een evangelisatie-expeditie plaatsgevonden naar het Humla district. Het doel van de expeditie was het stichten van de eerste christelijke gemeente in dit meest onherbergzame g...
1 reactie
08-04-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering