Ik denk heel negatief over mezelf en wordt gepest

G.J. Jansen / Geen reacties

14-07-2007, 00:00

Vraag

Ik ben een meisje van 16. Ik denk heel negatief over mezelf en wordt gepest. Ook zijn er problemen thuis. Enkelen weten dit en die zeggen dat ik niet negatief moet gaan denken. Ik vind dit heel moeilijk. Ik weet niet hoe ik positief over mezelf moet gaan denken. Hoe zou ik dat moeten doen?


Antwoord

Beste vragenstelster,
 
Je vraag is op zich helder, maar de omschrijving van hoe jij je voelt en de omstandigheden waarin je je bevindt, zijn erg kort beschreven. Daarom is het eigenlijk niet goed mogelijk om je een "maatwerk-antwoord" te geven. Via de ondestaande links wordt je verwezen naar enkele pagina's van Eleos (mindguide) en de EO.
 
Het advies aan jou gegeven om niet langer negatief te denken, helpt je waarschijnlijk niet omdat het alleen een voor jou onwerkbare oplossing biedt, terwijl er voorbij wordt gegaan aan de oorzaak van je negatieve denken. Daarnaast is het belangrijk om te weten of het werkelijk negatief denken is, of dat het het "normale" piekeren van een tiener betreft.
 
Mijn advies aan jou is het volgende:

-lees de informatie van de bijgevoegde websites goed door en bekijk in hoeverre je jezelf herkent in de beschreven problematiek;

-praat er eens over met iemand die je vertrouwen kunt: goede vriend(in), vertrouwenspersoon van school, medewerker van de tienertelefoon van jouw kerkverband, of dien jouw vraag in op de website van Eleos.

-als je na deze informatie verwerkt te hebben en wat gesprekken gevoerd te hebben tot de conclusie komt dat je eventueel hulp nodig hebt, dan is er gelukkig ook vanuit onze eigen achterban hulp leverbaar. De onder het tweede koppelstreepje genoemde personen kunnen je daarbij vast verder helpen.
 
Heel veel inzicht, wijsheid en sterkte toegewenst bij het verwerken van je vraagstelling! Natuurlijk wens ik je ook een fijne vakantie toe. Juist dan heb je meer tijd om rustig over jezelf na te denken en wat te lezen.
 
Verder geldt natuurlijk dat we met al onze zorgen en problemen bij de Heere terecht kunnen. Tegelijkertijd mag en moet je zelf ook het nodige doen om dit probleem te lijf te gaan.

G. J. Jansen

Tags in dit artikel:

psychologie
Dit artikel is beantwoord door

G.J. Jansen

  • Geboortedatum:
    25-05-1972
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Actief
44 artikelen

Bijzonderheden:

docent Engels en docentencoach


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Hoe kan het dat er in Johannes 20:9 staat: “Want zij wisten nog de Schrift niet, dat Hij van de doden moest opstaan.” Volgens de synoptische evangeliën had Jezus de discipelen keer op keer verteld d...
Geen reacties
14-07-2021
In het verleden ben ik seksueel misbruikt door mijn vader. Dit gebeurde van mijn 12e tot mijn 15e. Toen heb ik het verteld en is mijn vader in therapie gegaan en heeft zijn schuld betuigd. Maar nu wor...
10 reacties
14-07-2015
In 1. Joh. 2:15-17 (Het Boek) staat: “Houd niet van de zondige wereld en van wat die te bieden heeft; want als u van de wereld houdt, blijkt daaruit dat u de liefde van de Vader hebt afgewezen. Alles ...
Geen reacties
14-07-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering