Begrafenis bezoeken na euthanasie

Ds. N. den Ouden / geen reacties

15-11-2003, 00:00

Vraag

Een bekende staat op het punt om euthanasie te plegen. Nu is mijn vraag of je dan naar zo'n begrafenis mag/moet gaan. Keur je dan niet zijn handelen goed? Of moet je voor de nabestaanden, die ook niet voor euthanasie zijn, deze plechtigheid bijwonen?

Antwoord

Ik neig er toe over om toch maar wel naar de begrafenis te gaan. Degene die euthanasie laat plegen weet er niet meer van, dus hij (of zij) wordt niet gesterkt en gestimuleerd in een verkeerde weg. En voor de nabestaanden die ook niet voor euthanasie zijn is het juist nodig om in die verdrietige omstandigheden er niet alleen voor te staan, en zich gesteund te weten.

Ik moest bij het lezen van de vraag ook denken aan iemand die zichzelf van het leven beroofd. Ook dat is niet goed te keuren, maar ook dat mag familie en vrienden en bekenden er toch zeker niet van weerhouden om de begrafenis bij te wonen. Het bijwonen van een crematie bijvoorbeeld zou iets heel anders zijn, want die plechtigheid op zichzelf is af te keuren, maar een begrafenis is een goed christelijk gebruik. Mijn advies is dus om toch naar de begrafenis te gaan.

Veel wijsheid!

Ds. N. den Ouden

Ds. N. den Ouden

Ds. N. den Ouden

 • Geboortedatum:
  25-10-1969
 • Kerkelijke gezindte:
  Hersteld Hervormd
 • Woon/standplaats:
  Leerbroek
 • Status:
  Inactief

Tags in dit artikel:

doodeuthanasie
geen reacties

Terug in de tijd

 Ik heb een hele actuele vraag. Maakt de moord op Theo van Gogh niet duidelijk dat moslims zeer overtuigd zijn van hun g...
geen reacties
15-11-2004
Hoe luidt de volledige tekst van de Dordtse leerregels, ook wel de vijf artikelen tegen de Remonstranten genoemd?
geen reacties
15-11-2001
Wat verstaan we onder de wet? In Timotheus staat dat de wet niet is voor de rechtvaardigen. Wat moet ik daaronder versta...
1 reactie
15-11-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering