Als jongere het Heilig Avondmaal vieren

Kand. G.A. van Ginkel / Geen reacties

15-11-2017, 13:53

Vraag

Ik zit in de Ger. Gem. en hou mijn onderwerp voor de JV over het Heilig Avondmaal. Mijn vraag hierover is, hoe kan je als jongere het Heilig Avondmaal vieren. En wat houdt een voorbereidingspreek in?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Als jongere ben je op afstand betrokken bij het Heilig Avondmaal. Op afstand want: de kerkelijke regel is dat het Heilig Avondmaal open staat voor de belijdende leden. Ook als jongere kun je je belijdend lid voelen, terwijl je nog geen openbare belijdenis van het geloof hebt gedaan. Over het algemeen wordt een leeftijd van 18 jaar aangehouden als ondergrens voor het belijdenis doen. Onze oudste dochter deed het uit volle overtuiging op 17-jarige leeftijd...

Als jongere, op afstand van de tafel, kun je betrokken zijn door je biddend meeleven met de gemeente, met hen die aangaan en met hen die afblijven. Probeer ook in gesprek te komen met mensen om je heen over het belang van de avondmaalsgang. Waarom gaan mensen wel of niet aan? 

En is er een intens verlangen... wat let je om belijdeniscatechese te gaan volgen en zo in de kerkelijke weg toegang tot de tafel te verkrijgen!? “Uw goede Geest geleide mij in een effen land!”

Wat de voorbereidingsdienst betreft, verwijs ik je naar deze artikelen in de vragenrubriek. De vraag werd reeds vaker behandeld.

Kand. G. van Ginkel

Kand. G.A. van Ginkel

Kand. G.A. van Ginkel

  • Geboortedatum:
    13-01-1958
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Maartensdijk
  • Status:
    Actief
  • Bijzonderheden:

    Pastoraal werk te Veen, Wijk (bij Heusden) en Groenekan.

Tags in dit artikel:

Heilig Avondmaalvoorbereidingsweek
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een meisje van 18 jaar. Ik ken een meisje die ook 18 is en jarenlang mijn beste vriendin is geweest. We zijn de laatste jaren erg uit elkaar gegroeid en het is zover gekomen dat ik haar nu geen...
Geen reacties
14-11-2005
Ik ben een jonge vrouw tussen de 20 en de 25 en heb last van opvliegers, zowel overdag als ’s nachts. Ik heb ook veel last van hyperventileren, maar of dat er bij hoort weet ik niet. Ik menstrueer één...
1 reactie
14-11-2009
De kracht Gods, in 1 Korinthe 2:4, en de kracht Gods in het Onze Vader. Wat wordt met “de kracht Gods” nu eigenlijk bedoeld?
Geen reacties
14-11-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering