Kerkelijke tucht

G.M. Gerritsen / Geen reacties

22-03-2007, 00:00

Vraag

Ik hoor van alles over kerkelijke tucht. Ik weet niet wat dat precies inhoud. Ik zit zelf in de Gereformeerde Gemeente. Is de tucht daar anders dan in een andere gemeente?


Antwoord

Beste vragensteller,

Bedankt voor je vraag. Je vast een reden om deze vraag te stellen. Je vermeldt deze reden niet en dat maakt het voor mij wat lastig. Maar ik zal een poging wagen.

Tucht heeft een wat negatieve lading in ons dagelijkse taalgebruik. Je moet direct denken aan straf en oordeel en verwijdering. Maar zo is tucht niet bedoeld. Zeker kerkelijke tucht niet. Tucht heeft altijd als doel om te genezen, te helen. Dus niet om af te stoten, maar om aan te trekken. Tucht is een medicijn, geen straf. Tucht is dus overal hetzelfde, in welk kerkverband dan ook: genezend.

Tucht moet Gods Woord, Gods kerk, Gods inzettingen zuiver houden. Als dat niet gebeurt, dan moet de tucht plaatsvinden. Lees artikel 32 van de Belijdenis des Geloofs eens.

Wij mensen moeten altijd in toom worden gehouden. Het komt omdat wij zondaren zijn. We kiezen zo vaak het kwade. Het boze ligt zo voor de hand. Daarom moeten er regels, normen zijn om ons leven te leiden naar Gods Woord.

Maak in Uw woord mijn gang en treden vast,
Opdat ik mij niet van Uw paan moog’ keren. (ps 119:67, ber.)

Met een hartelijke groet,
G. M. Gerritsen

Lees meer artikelen over:

tucht
Dit artikel is beantwoord door

G.M. Gerritsen

  • Geboortedatum:
    28-02-1978
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Apeldoorn
  • Status:
    Inactief
7 artikelen
G.M. Gerritsen

Bijzonderheden:
docent aardrijkskunde en vertrouwenspersoon

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Waarom, waarom? Ik heb een groot probleem. Over een tijdje hoop ik te trouwen. Alles is geregeld, maar op dit moment ben ik erg in de war gebracht. Waarom? Een jongen op mijn werk benaderde mij al ger...
10 reacties
22-03-2010
De vlag gaat nu halfstok voor de slachtoffers van Turkije en Syrië. Ik zou graag beide vlaggen uithangen, maar nu is de Turkse vlag gebaseerd op de Islam. Hoe zien jullie dat? Kun je deze vlag als chr...
Geen reacties
22-03-2023
Een vraag aan ds. J. IJsselstein. Ik las via de website van het RD in een artikel dat u, voordat u toegelaten werd tot de Theologische School, psychiater was in het UMC. Ik worstel erg met veel psychi...
Geen reacties
22-03-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering