Kerkelijke tucht

G.M. Gerritsen / geen reacties

22-03-2007, 00:00

Vraag

Ik hoor van alles over kerkelijke tucht. Ik weet niet wat dat precies inhoud. Ik zit zelf in de Gereformeerde Gemeente. Is de tucht daar anders dan in een andere gemeente?

Antwoord

Beste vragensteller,

Bedankt voor je vraag. Je vast een reden om deze vraag te stellen. Je vermeldt deze reden niet en dat maakt het voor mij wat lastig. Maar ik zal een poging wagen.

Tucht heeft een wat negatieve lading in ons dagelijkse taalgebruik. Je moet direct denken aan straf en oordeel en verwijdering. Maar zo is tucht niet bedoeld. Zeker kerkelijke tucht niet. Tucht heeft altijd als doel om te genezen, te helen. Dus niet om af te stoten, maar om aan te trekken. Tucht is een medicijn, geen straf. Tucht is dus overal hetzelfde, in welk kerkverband dan ook: genezend.

Tucht moet Gods Woord, Gods kerk, Gods inzettingen zuiver houden. Als dat niet gebeurt, dan moet de tucht plaatsvinden. Lees artikel 32 van de Belijdenis des Geloofs eens.

Wij mensen moeten altijd in toom worden gehouden. Het komt omdat wij zondaren zijn. We kiezen zo vaak het kwade. Het boze ligt zo voor de hand. Daarom moeten er regels, normen zijn om ons leven te leiden naar Gods Woord.

Maak in Uw woord mijn gang en treden vast,
Opdat ik mij niet van Uw paan moog’ keren. (ps 119:67, ber.)

Met een hartelijke groet,
G. M. Gerritsen

G.M. Gerritsen

G.M. Gerritsen

 • Geboortedatum:
  28-02-1978
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerde Gemeenten
 • Woon/standplaats:
  Apeldoorn
 • Status:
  Inactief
 • Bijzonderheden:
  docent aardrijkskunde en vertrouwenspersoon

Tags in dit artikel:

tucht
geen reacties

Terug in de tijd

Kun je als christen naar De Efteling? Wij hebben er zo onze vragen bij, gezien ook de occulte dingen op dit park.
19 reacties
22-03-2013
Geachte dominee, moet je altijd je zonden belijden aan de persoon waartegen je gezondigd hebt? Als ik bijvoorbeeld jaren...
geen reacties
22-03-2011
Ik ben nogal extreem opgevoed m.b.t. kerk/gezin/geloof. En dit maakt dat ik al van binnen dicht sla als ik het woordje e...
geen reacties
24-03-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering