Ik hoorde onlangs in een lezing van de heer Voorwinden (Eleos) dat angst voor vr...

Eleos / Geen reacties

18-01-2007, 00:00

Vraag

Ik hoorde onlangs in een lezing van de heer Voorwinden (Eleos) dat angst voor vrouwen te maken kan hebben met angst voor eigen seksuele gevoelens. Kunt uitleggen hoe dit dan in je werkt? Alvast heel hartelijk dank.


Antwoord

Ik kan er alleen een heel algemeen antwoord opgeven: een heteroseksuele man kan bij het zien van een vrouw seksuele verlangens gewaarworden waar hij bang van wordt. De angst kan door verschillende factoren bepaald worden: bijvoorbeeld angst om onvoldoende controle te hebben over eigen verlangens of angst dat een ander het zal merken (schaamte/angst voor kritiek) of angst omdat de persoon zijn verlangens als zondig bestempelt (“gij zult niet begeren”). Hoe de angst zich heeft kunnen ontwikkelen is afhankelijk van de individuele leergeschiedenis. In de casus die ik tijdens de lezing aanhaalde, waren er allerlei factoren in de leergeschiedenis aanwijsbaar.

Peter Voorwinden, Eleos

Lees meer artikelen over:

psychologie
Dit artikel is beantwoord door

Eleos

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Nieuwegein
  • Status:
    Actief
112 artikelen
Eleos

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben refo. Ik ken een meisje nog van de basisschool en die is ook refo, maar ik durf mijn gevoelens voor haar niet te uiten.
Geen reacties
18-01-2022
Beste deskundige. Mijn vriend en ik hebben al een paar jaar verkering. We hebben er veel aan gehad om elkaars liefdestalen te ontdekken. Maar toch is er een verschil tussen ons dat elke keer weer teru...
2 reacties
18-01-2011
Ik zit momenteel in een kerkelijke gemeente waar ik mij erg alleen voel tussen alle mensen/gemeenteleden om mij heen. Ik begrijp de preken niet meer en ervaar geen gemeenschap/verbondenheid meer met d...
4 reacties
18-01-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering