Is het kerkrechtelijk mogelijk dat een predikant in verschillende kerken (kerkve...

Ds. J. Prins / Geen reacties

17-11-2006, 00:00

Vraag

Is het kerkrechtelijk mogelijk dat een predikant in verschillende kerken (kerkverbanden) preekbevoegdheid heeft? Om preekbevoegdheid te hebben, dient men toch in ieder geval lid te zijn van de betreffende kerk? Is dat bij alle kerkverbanden zo (met name. bij PKN en HHK)?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Beste vraagsteller,

Het is zeker mogelijk dat een predikant preekbevoegdheid heeft in verschillende kerken. Dan moet de kerk waarin de desbetreffende predikant zijn ambt bekleed, daarover afspraken hebben gemaakt met een ander kerkverband.

Dat was bijvoorbeeld zo met de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Nederlandse Hervormde Kerk, die nu samen met de Lutheranen zijn gefuseerd tot de PKN. Al voor de fusie konden dus gereformeerde predikanten, hervormde kansels beklimmen en hervormde predikanten gereformeerde kansels.

Het is dus niet bij alle kerkverbanden zo. Maar alleen daar waar men de kansels voor elkaar heeft “opengesteld”. Daarover zijn geen afspraken gemaakt tussen de HHK en de PKN. Er wordt soms wel ‘illegaal’ voor gegaan in elkaars kerken!

Alle scheuringen zijn zeer verdrietig voor gemeenten en families, het onteert de Heere en de satan lacht. Wat is het toch belangrijk dat we door het oprechte geloof in de Heere Jezus lid zijn van Gods levende Kerk. Dat bid ik je van heler harte toe!

Met vriendelijke groet,
Ds. J. Prins

Ds. J. Prins

Ds. J. Prins

  • Geboortedatum:
    04-10-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Ederveen
  • Status:
    Inactief
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb nu al zes maanden veel last van godslasterlijke gedachten en denk vaak klein over God. Nu zijn dit gedachten waar ik zelf erg onder lijd. Ik houd juist ontzettend veel van de Heere Jezus en gel...
10 reacties
17-11-2010
Graag wil ik een vraag stellen over het thema: een ander verwijten maken. Ik zou graag een stuk uitleg willen waarom mensen verwijten maken aan een ander? Zijn er bijvoorbeeld diverse bronnen? Zelf ka...
Geen reacties
17-11-2010
De laatste maanden is er in mijn hart veel veranderd. Ook door God is er door het Woord tegen mij gesproken. Maar het is elke dag een strijd! En ik zou heel graag met iemand er over willen praten. Maa...
Geen reacties
17-11-2023
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering